bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Doğal Afetler ve...
Yazarlar // 11 Ağustos 2021 Çarşamba 16:33

İsmail BAŞARAN

Türkiye doğal afetlerle, orman yangınları ve sellerle boğuşuyor. Ege’nin ve Akdeniz’in bir bölümünde çıkan yangınlar can ve mal kayıplarına ormanların yok olmasına yol açıyor. Orman yangınları aradan geçen zaman içinde de bir türlü söndürülemiyor. Uçak var mı yok mu, helikopter var mı yok mu daha bunar belli eğil, söylenenler ve yapılan açıklamalar birbirini tutmuyor, bir bakan bir türlü bir başka bakan bir başka türlü söylemlerde bulunuyor. Kısaca kafalar tamamen karışmış durumda.

Türkiye’nin bir bölgesinde yangınlar sürerken içlerinde Samsun’un da bulunduğu bir başka bölgesinde ise yağmurlar var. Samsun’daki yağmurlar kent içinde büyük olumsuzluklara yol açtı. Cadde ve sokaklardan sular aktı. Peki, sular cadde ve sokakların üzerinden neden aktı?

Hani Samsun’un altyapısı çok iyiydi, yapılmıştı, ne oldu da sular caddelerin üzerinden aktı? Akar çünkü altyapısı yapılmış değil veya yeterli altyapı yok Samsun’da. Oysa Samsun yıllardan beri AK Parti iktidarı tarafından yönetiliyor.

Şimdi Samsunlular, Samsun’daki bu olumsuzlukları suların caddelerin üzerinden akmasını ve bazı dükkânların ve evlerin altlarını su basmasını doğal afetlere mi bağlıyorlar yoksa bu yapıları geçen süre içinde düzenli yapamayan AK Parti iktidarına ve AK Parti Belediye yönetimlerine mi? İşin sevindirici tarafı Samsun’da yağışların can kaybına yol açmamış olmasıdır. Biz bunları da gördük Samsun’da hem de AK Parti iktidarı döneminde. Dereler taşınca insanlar can verdi, evler oturulamaz duruma geldi bir zamanlar.

Mustafa Demir tarafından yönetilen Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin bu dere ıslahları ve caddelerle sokakların üzerinden suların akmasını nasıl önleyecek? Belediyenin paraları bu planlamalara ve uygulamalarına mı kullanılacak yoksa yapılan yerlerin yıkılıp yeniden yapılmasına mı harcanacak?

Ben Samsun’a yıllar öncesinde geldiğimde Samsun yeşil bir kentti. Aradan geçen süre içinde sokaklardaki ve caddelerdeki ağaçlar söküldü, caddelere beton saksılar içindeki bodur ağaçlar dikildi. Bu işin günahı kimindir, bilemem çünkü günahı da sevabı da yaratan kesecek.

Eğer yapılanma Samsun’daki gibi plansız olursa Samsun’daki gibi afetlere “doğal olmayan, hatalı yapılanma” deriz. Yapılanlar planlı olursa afetler işte o zaman “doğal” olarak nitelendirilebilir.

GÜNÜN SÖZÜ

Özgür olmadıkları halde, kendilerini özgür sananlar kadar hiç kimse tutsak olamaz. (Goethe)