bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Cumhuriyet Kutlu Olsun
Yazarlar // 29 Ekim 2020 Perşembe 00:25

İsmail BAŞARAN

Türkiye Cumhuriyeti yani (TC), bu ifade her ne kadar kamunun valilikler başta olmak üzere kapılarından kaldırıldıysa da ülkenin adı TÜRKİYE CUMHURİYETİ’DİR. Peki, Cumhuriyet nedir?

Cumhuriyet; yurttaşların seçme ve seçilme hakkının olduğu bir yönetimdir. Ulus temsilcilerinin kabul ettiği yasalarla ülkenin yönetilmesidir. Cumhuriyet yönetiminde söz ulusundur. Cumhuriyet'i korumak, kollamak, yaşatmak her yurttaşın ödevidir. Kitaplar Cumhuriyet yönetimini böyle tarif ediyor. Şimdi gelelim can alıcı soruya. Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları tarafından kurulan ülke Cumhuriyet ile mi yönetiliyor günümüzde?

Bence hayır, çünkü Türkiye Ulus temsilcilerinin kabul ettiği yasalara göre mi yönetiliyor, yoksa Kanun Hükmünde Kararname denilen bir kişinin buyduklarıyla mı?

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu maalesef artık sokaklarda caddelerde parklarda değil de salgın bahanesiyle evlerde, kutlanır oldu. Geçen süre içinde, insanların Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gitmesine, Cumhuriyet’in kuruluşunu meydanlarda kutlamasına izin verilmez duruma gelindi.

Cumhuriyetle derdi olanlar, tek adamlıkla bu ülkeyi yönetmek isteyenler, kendilerini Osmanlı görenler Anayasa’nın ilk dört maddesini asla unutmamalıdır.

Nedir o maddeler?

MADDE 1: Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.

MADDE 2: Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir.

MADDE 3: Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir.

Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Milli marşı "İstiklal Marşı"dır. Başkenti Ankara'dır.

MADDE 4. – Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile 2.nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3.üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.

Unutmak isteyenler için yeniden hatırlatalım; Bu maddeler Türk milletinin topyekûn verdiği KURTULUŞ SAVAŞI sonrasında kanla yazıldı, ancak kanla değiştirilebilir. Benden hatırlatması…

Bu maddeleri değiştirmek isteyenler mi var diye soranlarınız olabilir, çevrenize bakın neler görüyorsunuz? Türkiye Cumhuriyeti ne zamandır TBMM’den mi yönetiliyor yoksa TBMM dışından mı?

 

YAPIYORLAR-BOZUYORLAR

Samsun’un birçok ilçesinde olduğu gibi Büyükşehir Belediyesi daha önce yapılanların yerine yenilerini yapma uğraşı içinde. Örneği Yakakent ilçesinde yaşanıyor. İki yıl kadar önce yapılan kent merkezindeki beton caddede betonlar sökülüyor. Nedeni basit, doğalgaz borulara geçecekmiş. Buradan doğalgaz geçeceği iki yıl önce bilinmiyor muydu, biliniyordu. O zaman vatandaşın paraları neden boşa harcanıyor? Aynı yolu iki yıl arayla yapmanın altında yatan sorumsuzluk ancak yandaşı kayırma olabilir. Yeni hizmetler üretemeyenler önce yaparlar, sonra bozarlar ardından bir daha aynı yeri yapıp hizmet yapıyorlarmış gibi kendilerini vatandaşa gösterirler. Bu arada da paralar aynı iş için iki kez yüklenicilere aktarılmış olur.

GÜNÜN SÖZÜ

Tertemiz olmaya çalışın, çünkü dünyaya bakacak pencere kendinizsiniz.

(Bernard Shaw)