bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Cumhurbaşkanlığı Sistemi
Yazarlar // 7 Ekim 2021 Perşembe 02:04

İsmail BAŞARAN

Son zamanlarda yeniden tartışılmaya başlanan konu güçlendirilmiş parlamenter sistemi, yani Cumhurbaşkanlığı sisteminden dönüş ve her kararın bir kişi tarafından verilmesinin önüne geçebilmek.

Buna karşı gelenler muhalefetin karşısında olanlar yani CUMHUR İttifakı’nın paydaşları AK Parti ve MHP. Neden karşı geliyorlar, çünkü güçlendirilmiş bir parlamenter sistemi artık istemiyorlar. Bunun nedeni de basit, kamuoyu yoklamaları MHP ve AK Parti oylarının yeterli çoğunluğa ulaşamayacak durumda olduğunu kendileri de görüyorlar.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 1993 yılında bir cümle söylemişti. O sıralarda Rahmetli Demirel Başkanlık Sistemi istiyordu ve Erdoğan da bu sistemin istenmesine uyuz olduğunu söylüyordu. Nedenini de şöyle açıklıyordu: "Başkanlık sistemi bir özentinin sonucu ya da Amerikan emperyalizminin bize bir tavsiyesidir."

İşte rahmetli Demirel’e kaşı bunu söyleyen Recep Tayyip Erdoğan yıllar sonra başkan oluverdi Türkiye Başkanlık sistemine geçti, yani Erdoğan Amerikan Emperyalizminin dayatması karşısında pes etti.

Peki, bu sistem ne kadar daha sürecek? Meclis’te grubu Bulunan partiler ve bu partileri destekleyen mecliste grubu bulunmayan partiler bir araya gelip konuşuyorlar. Kısaca Amerikan emperyalizmine boyun eğenler kaybetmeye doğru gidiyorlar. Kim bunlar; AK Parti ve MHP bu iki parti kaybedince demokrasi Amerikan Emperyalizmini ve bunu savunanları yenmiş olarak. Belki de bu iki parti siyasi tarihin tozlu raflarına kalkacak. Ben tarafımı bugünden belli ediyorum. Sandık önüme geldiğinde güçlendirilmiş parlamenter sistem içim oy kullanacağım. Siz de kararınızı verdiniz mi?

Unutmadan hatırlatayım, otogaz fiyatlarına 71 kuruş zam geldi biliyorsunuz değil mi? Otogaz fiyatlarına zam gelmesinden sonra doğalgaz fiyatları da artıyor, kış gelirken nasıl ısınacağınızı da düşünüyorsunuz değil mi? Marketleri dolaşan Sayın Cumhurbaşkanı akaryakıt ve elektrik fiyatlarını da kontrol etse ne güzel olur belki doğalgaz, elektrik fiyatlarını da görür. Kış gelirken vatandaşa müjdeli haberler verir. Sahi kış deldi de doğalgaz bulmuştuk Karadeniz’de ne oldu o gaz ısınabilecek miyiz bu kış?

İletişim çağındayız ya. Neredeyse herkesin onlarca elektronik posta adresi var. Mesele adres almak değil, bu adreslere gelen iletileri zamanında okuyabilmektir sanırım. Gelen iletilerin zamanında okunmaması vahim sonuçlara yol açabilir. Örnek mi? Buyurun o zaman…

Aslan senelik izne gidecekmiş, izine gitmeden önce 'hareketlidir, ormanı dolaşıp gelince bana rapor verir'  diye düşünüp vekâletini tavşana bırakmış. Bunu tüm hayvanlara e-mail atıp bildirmiş.

'Tavşan vekilimdir, ona saygısızlık ederseniz geldiğimde hesabını sorarım'  diye yazmış.

Tavşan ertesi günü çalımla ormanda dolaşmaya başlamış. Bakmış kurt dereden su içiyor. Yanına yaklaşıp bir parmak atmış. Kurt öfkeyle geriye dönmüş, bakmış ki tavşan, mail aklına gelince lahavle çekip yürümüş. Biraz daha gitmiş, bakmış fil ağaçtan meyve koparıp yiyor. Ona da yaklaşıp bir parmak atmış.  Fil ezmek üzere dönmüş bakmış ki tavşan, mail'i de düşünüp vazgeçmiş.

Biraz daha gitmiş bakmış ayı kovandan bal yiyor. Gidip bir parmak atmış. Ayı bir hışımla dönüp tavşanı yakalamış, bir güzel dövmüş sonra da becerip bırakmış. Tavşan poposunu tutarak yürürken bir yandan söyleniyormuş: "Ayı oğlu ayı yine maillerine bakmamış.”

 

GÜNÜN SÖZÜ

Yumuşak olma ezilirsin sert olma kırılırsın. (Victor Hugo)