bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Cumhurbaşkanı İndiriyor, Bizim Başkan Bindiriyor
Yazarlar // 3 Mart 2022 Perşembe 19:47

Ragıp GÖKER

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, hafta içinde yapılan son kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada elektrşk faturalarındaki yeni düzenlemeyi açıklamıştı.

Düzenlemeye göre meskenler ile tarımsal sulamada kullanılan elektrik faturalarındaki KDV yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülmüştü.

Yeni düzenlemeye göre ayrıca meskenlerdeki düşük tarife sınırı da günlük 8 kilovat saate, aylık ise 240 kilovat saate yükseltildi.

Böylece tüketimine göre faturalarda net yüzde 8 ile yüzde 14 oranında bir indirim sağlanmış oluyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan kademe uygulamasını ticarethane statüsündeki aboneleri kapsayacak şekilde genişletildiğini, ticarethane statüsündeki elektrik abonelerinin günlük 30 kilovat saate, aylık 900 kilovat saate kadar tüketimi olan ilk dilimine yüzde 25 indirim uygulanacağını da duyurmuştu biliyorsunuz.

Peşi sıra yapılan zamlar sonrası elektrik faturaları vicdanları da, cüzdanları da yakmıştı.

Hoş KDV'nin yüzde 18'den, yüzde 8'e indirilmesiyle sağlanacak indirim vatandaşları ne kadar mutlu edecek onu da bilemedim.

Samsun'daki İstasyon pazarında bahçesinde yetiştirdiği sebzeleri satan bir köylü kadının bu konudaki sıkıntısını daha bu sütunlarda dile getirmiştim biliyorsunuz.

''Taze fasulye neden bu kadar pahalı?'' diye sorunca köylü kadın, bahçesini sularken kullandığı elektriğe 700 lira geldiğini söylemişti.

Aynı kadına, zamlar sonrası ''Elektriğe bu defa kaç lira ödedin?'' diye sorunca ''900 lira'' şeklinde cevap almıştım.

Yağmur mevsimindeyiz ya.

Yaz aylarına göre daha az sulama yapılır biliyorsunuz.

Yazın gelecek elektrik faturası ne kadar olur, onu da siz hesap edin artık.

Biz hesabımızı yine de yağmur ve kar yağışının bol olduğu bu mevsime göre yapalım.

900 lira ödemişti ya o köylü kadın.

KDV yüzde 18’ken, faturanın 137,3 lirası KDV olarak devlete gitmişti.

Buna göre köylü kadının tükettiği elektriğin bedeli aslında 762,71 liraydı.

Tüketimin aynı olması durumunda KDV yüzde 18'den yüzde 8'e indirileceği için köylü kadın bu defa faturasını 776,43 olarak ödeyecek.

Çünkü KDV 137,3 den, 13,72'ye düşecek.

Köylü kadın tarımsal alanda kullandığı elektrik için 123,6 lira daha az ödeyecek yani.

Ve fakat.

KDV indirimine rağmen ödenecek fatura, zam öncesi dönemin altına gerilemeyecek yine de.

Cumhurbaşkanı, yeni düzenlemeyle elektrik faturalarında yüzde 8 yüzde 25 oranında indirim sağlanmış oldu ancak dört yıl içinde işyerlerine elektrik faturaları yüzde 774,6'ya ulaşırken, meskenlerde ise bu oran yüzde 408 olmuş.

Bu yeni düzenleme sonrasında oluşacak indirimin dört yılda yediğimiz zamların yanında esamisi bile okunmaz ama vatandaşların büyük bir bölümü ''Buna da şükür'' diyor yine de

Ve fakat.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, halkın elektrik faturalarına tepkisini dikkate alarak sembolik sayılacak oranda indirime gitmiş olsa da, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ise Samsun'da içme suyuna 32. zammı yapıştırıverdi.

Demir, Cumhurbaşkanı'nın talimatı doğrultusunda KDV'yi yüzde 8'den, yüzde 1'e indirmiş olsa da, Samsun'da su zammı TÜFE oranına göre her ay güncelleniyor.

Başkan Demir, su faturalarının enflasyona göre güncellendiği için dolaylı yapılan bu zammı hissetmediğimizi düşünüyor olabilir ama unutulmamalıdır ki, kazığın sadece ucu sivridir.