bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Çiftlik (İstiklal) Caddesi
Yazarlar // 12 Aralık 2019 Perşembe 14:49

Cevdet MAMATOĞLU

Çiftlik Caddesi neden tartışılır hale geldi? cümlesinden yola çıkarak, Çiftlik Caddesi ile ilgili görüşlerimi, bu kent üzerinde düşünen biri olarak, sizler ile paylaşmak ve takdirlerinize arz etmek istiyorum.

Bir sonuca varmak için; önce caddenin geçmişine bakmak lazım...

Cadde; Mecidiyeden sonra kentin, doğuya doğru büyümesi ile, Samsun’un marka mağazalarının art arda dizildiği, en gözde alışveriş caddesi olmuştu.

Ancak son yıllarda plansız AVM’lerin hızla yaygınlaşması sonucu, (market zincirlerinin mahalle bakkallarını yok ettiği gibi) Çiftlik Caddesi’nin eski parlak günleri günden güne ışığını yitirmeye başlamıştı.

O zamanki belediye başkanı sayın Yusuf Ziya Yılmaz, sıkça yaptığı esnaf sabah kahvaltılarında, esnafın Çiftlik caddesindeki ticari hacmin azalması konusundaki şikayetleri sonucu, hiçbir bilimsel araştırma yapmadan, Çiftlik caddesinin güzelleştirerek ve trafiğe de kapatarak çiftlik AVM fikrini ortaya atmış ve bu fikir çiftlik esnafınca da alkışlanarak karşılanmıştır.

Sayın Y. Ziya Yılmaz bunu yaparken, AVM’lerin hızla kentin dokularına kadar nüfuz ettiğini düşünmediği gibi, kentin nefes aldığı, alacagı Mert Irmağı vadisi önüne, kentin merkezi sayılabilecek alana Piazza AVM’ye müsaade etmiştir. Kent merkezinde yapımına izin verilen AVM’lerin, cadde alışveriş merkezlerini olumsuz etkileyeceği ortada iken, şimdilerde de Atakum’da yine kentin trafiğinin en yoğun olduğu yerde bir AVM daha faaliyete geçecektir.

Anladığınız gibi bugün Çiftlik caddesinin trendinin düşmesinin trafiğe açılması ile hiçbir ilgisi yoktur. Ama duyuyorum ki, şu anki sayın başkan da popülizm peşine takılmış, hiçbir bilimsel araştırma yapmadan, yeniden milletin parası ile masraf yaparak, Çiftlik esnafının gönlünü almak için, caddeyi trafiğe açarak, çözümmüş gibi sunacaktır. Birinin yaptığını diğeri bozacak yani…

Bu kentin çoğunluğunu Çiftlik esnafının durumu ilgilendirmiyor. Çiftlikte trafik olmadan volta atmaya, yürümeye alıştı. Şayet cadde trafiğe açılırsa halk bundan memnun olmayacağı gibi, esnaf da eski günlere dönemeyecektir. Sadece yapılan harcama ile milletin parasına yazık edilmiş olacaktır.

Çiftlik esnafına önerim, kiralarda mal sahiplerinden indirim istemeleri ve AVM’ler ile rekabet ederek, mevcut koşulların dayattığı şartlar ile ticaret yapmalarıdır.

Çiftlik caddesi trafiğe kapatılırken eksiksiz yapılmış değildir. Bu eksiklikler de AVM’ler kadar olmasa da, caddenin trendini aşağı doğru çekmiştir.

Birinci eksiklik, vatandaşın ortalama gelir düzeyine uygun otopark ücreti olan otoparkların yapılmamış olmasıdır. Mustafa Kemal İlköğretim Okulunun taşınarak, yerine, yerin altına girilebildiği kadar girilerek; zemin katı kapalı olacak şekilde örneğin sadece elektronikçilere müsaade edilecek bir çarşı, bir kat altına köylü pazarı olacak şekilde çok katlı otopark yapılabilir.

Yine caddenin etkinliğine katkı koyacak tiyatro, galeri, sinema gibi kültür hizmeti verebilecek binaların yapılarak, kültüre destek vermekle buraların kültür etkinlikleri ile caddeye olan talep artırılabilir.

Sokak şarkıcıları kentin simgeleri ve sesidir. Onlara da sahip çıkmak gerekir. Sokakları şarkılar söyleyen bir kent her zaman insana huzur verir.

Cadde güvenliği ve huzuru vatandaşa hissettirilmeden yapılmalıdır.

Çiftlik caddesinde esnaf birliği zaman zaman etkinlikler, aktiviteler düzenleyerek, caddenin canlı tutulmasına katkı koyabilirler.

Burada keşkeleri yazmak istemiyorum. Çünkü geri dönüşü yok..

Duydum ki, Çiftlik caddesinin trafiğe açılması konusunda halka başvurulacakmış, refarandum yapılacakmış... Referandumlar demokratik bir tavır gibi görünse de, konu doğru seçilmemiş ise, doğru sonuç vermez. Bu konuda da referandum yapmak doğru değildir. Yapılacak tek şey Çiftliği bu hali ile koruyarak, canlandırılması için eksik olanları tamamlamaktır. Referandum yapılsa da, halk özgürce gezdiği alanı trafiğe terk etmez.