bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Çevre Yolundan Rant Kovalamak
Yazarlar // 18 Ekim 2021 Pazartesi 14:04

Ragıp GÖKER

30 yıl kadar önceydi.

Güneş Gazetesinde çalışırken, büromuzun bulunduğu binanın giriş katında tapu işlemleri yapan bir arkadaşım, ''Kısa yoldan para kazanmak istiyorsanız, yol geçecek yerlerden önce arsa toplayın'' derdi.

O arkadaşımdan bu türden ileri kovalayarak para kazananların varlığını öğrenmiştim.

İmar uygulaması yapılmadan önce tarla vasfı olan araziler, imarlı arsalara oranla daha ucuz oluyor haliyle.

İmar kararı alınan yerlerle ilgili kararlar belediyelerde ilan edilir ama sıradan vatandaşların bunlardan zamanında haberi olmaz hiç bir zaman.

Ve fakat.

Bu türden kararları kovalayanlar olur daim.

Sıradan vatandaşlar, bu türden kararlardan haberdar olmadığı için de arazisine talip olanlara ucuzdan satarlar o arazilerini.

Kulelerin dikildiği Atakum'un köylerinde öyle olmadı mı?

Köylülere ait kıymetli araziler imar uygulamasıyla yer değiştirmişti.

Köylü vatandaşlar, 'Ali Cengiz' oyununa getirildiklerini anladıklarında ise tarlalarının üzerinde kuleler kurulmuştu bile.

Yol geçecek arazileri de önceden birileri toplar mutlaka.

Mimarlar Odası Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi İshak Memişoğlu, yapımına karar verilen Batı Çevre Yolu’nun da, bu türden işlerden rant kovalayanların amacına hizmet edeceğini iddia ederek ''Batı Çevre Yolu çevresi güzergahında arazi toplayan çantacılar ar. Bunlar kimler bilmiyoruz? Doğu Çevre Yolu yapmak yerine ranta yönelik yol tercih edildi." demiş.

Samsun'da trafiği rahatlatacak çevre yollarına büyük ihtiyaç var.

Batı Çevre Yolu da böyle bir ihtiyacın ürünü aslında.

Yapılmalı mı?

Yapılmalı elbette.

Ve fakat.

Batı Çevre Yolu'ndan önce Doğu Çevre Yolu ''Önce beni tamamlayın'' diye bağırıyor adeta.

''Batı Çevre Yolu zaten var'' diyenler çıkacaktır.

Doğu'daki o yapıya ''Çevre yolu'' denecekse, Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı da böyle bir uygulamanın ürünü olduğu için, bu iddiayı ortaya sürenlere ''Batı Çevre Yolu da var'' diye cevap yetiştirecek birileri çıkar ama mevcut halleriyle ikisi de çevre yolu değil aslında.

Doğu Çevre Yolu, Karayolları Genel Müdürü Abdulkadir Uraloğlu'nun Samsun 7.Bölge Müdürü olduğuı dönemde yapılmıştı.

Samsunlu meslektaşlarımızla birlikte Samsunspor'un Altınordu maçını izlemek için İzmir'de kendisinin misafiri olduğumuz sırada Doğu Çevre Yolu'nun mevcut haliyle yapılma nedenini ''Daha ucuza mal edebilmek için yapmıştık'' demişti.

Doğu Çevre Yolu, şu haliyle yapılmak için planlanmamıştı zira.

Muammer Güler Samsun Valisi iken, çevre yolunun Canik'i güneyden tünellerle geçerek Tekkeköy sapağından Samsun-Ordu karayoluna bağlanacak şekilde planlandığını da bizzat bu fakire anlatmıştı.

Doğu Çevre Yolu'nun yapıldığı yıllarda Bayındırlık Bakanı da şimdinin Samsun Büyükşehir Belediye Balkanı Mustafa Demir’di biliyorsunuz.

O da ayrıca değerlendirilmesi gereken bir konu ama Samsun'da çevre yolu yapılacaksa, önce Doğu Çevre Yolu tamamlanmalıdır.

Ama nedense önce 1.2 milyar lira bütçe ile Batı Çevre Yolu'nun yapılması planlanıyor.

Memişoğlu, bu kararın da rantçılara yarayacağını iddia ediyor.

Haklı mıdır?

Bugüne kadar ne dediyse hepsinde haklı çıktığı için İshak Memişığlu'nun ortaya attığı bu iddia da üzerinde düşünülmeye değer bence.

Siz ne dersiniz?