bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Çatalçam Sahiline Üzülmeyenler, Sheraton'un Mavi Bayrağı Ile Şereflenmiş
Yazarlar // 7 Mayıs 2016 Cumartesi 00:00

Ragıp GÖKER

bir yangın ormanından püskürmüş genç fidanlardı
güneşten ışık yontarlardı sert adamlardı
(Üç fidanın anısına…)

 

* * *

Samsun’da kanalizasyon karıştığı için Çatalçam’daki halk plajının mavi bayrağı geri alınırken cümle aleme rezil rüsva olduğumuzu görmeyenler,  Sheraton Otelinin parayla girilen plajına verilen mavi bayrak ödülü ile şereflenmişler.
Samsun’da bu ‘Mavi Bayrak’ tartışması bir süredir yapılıyordu.
Bu konudaki tartışmaları 21 Ocak’ta köşemize de taşımışız.
Hatırlanacağı üzere o tarihte, bazı plajlarımıza ‘Mavi Bayrak’ almak için başvuruda bulunmuş olan Büyükşehir Belediye Başkanımız Yusuf Ziya Yılmaz, Vali Beyin de bulunduğu bir toplantıda ‘’Bizim plajlarımıza mavi bayrak vermiyorlar’’ diye dert yanmış.
Valimiz İbrahim Şahin buna karşın ‘’Bir art niyet varsa, hesabını sorarız’’ demiş.
Ve biz de bunun üzerine ‘’Yürüyün Sayın Vali, kim tutar sizi’’ diye Valimizi cesaretlendirmişiz bile.
Ve fakat.
O yazımızda, bu ödülün ulufe gibi dağıtılmadığını, Mavi Bayrak almak için başvuru yapan plajların uymaları gerektiği 32 kriter olduğunu hatırlatmıştık.
Mavi Bayrak başvuruları TÜRÇEV tarafından oluşturulan bir jüri tarafından uygun bulunursa daha sonra merkezi Hollanda da bulunan 70 ülkenin üye olduğu uluslararası bir jüri tarafından değerlendiriliyor.
Başvurular ince elenip, sık dokunuyor yani.
Nitekim Çatalçam sahiline, vakti zamanında ‘Mavi Bayrak’ ödülü verilmiş ama başta temiz olmak gibi, şart koşulan o 32 kritere uyulmadığı için ödülü geri vermek zorunda kalmışız.
Güzelim kumsalını taş, toprak döşeyerek yok ettiğimiz o plajda, deniz suyuna kanalizasyon atıklarının karışmasını da engelleyememişiz.
Ödülleri verirken kılı kırk yaran o uluslararası jürinin, deniz suyuna b..k karışmasına göz yumması beklenemezdi.
Bunun üzerine Türkiye’de ‘Mavi Bayrak’ başvurularını değerlendirmek için Turizm Bakanlığınca yetkilendirilen (Türkiye Çevre Eğitim Vakfı) TÜRÇEV’in Genel Müdürü Erol Güngör’ü arayarak, Çatalçam sahili ile ilgili durumu sorduğumda, Fener Plajı için Mavi bayrak başvurusu yapıldığını da öğrenmiştim.
Erol Güngör, o konuşmamız sırasında, Fener Plajı ile ilgili başvurunun ulusal jüriden geçtiğini ama nihai kararın, Uluslararası jüri tarafından verileceğini söylemişti.
Öyle anlaşılıyor ki Büyükşehir, Fener Plajı ile birlikte Sheraton Plajına da ‘Mavi Bayrak’ istemiş.
Beş ay önce yazdığım ‘Mavi Bayrak Tartışması’ başlıklı yazımda, Fener Plajı ‘Mavi Bayrak’ alırsa buna hem sevineceğimi, hem de üzüleceğimi belirtmiştim.
Zira geçen yıldan itibaren kadınlara özel bir plaj olduğu için, Samsun’un mavi bayraklı tek halk plajından halkın tamamı yararlanamayacak.
Sheraton’un sahili de halkın değil.
O otelin plajından da cebinde parası olanlar yararlanacak.
Büyükşehir Belediyesi Samsun sahillerindeki halka açık plajlar için ‘Mavi Bayrak’ istedi mi bilmiyorum.
Ama Çatalçam sahilinin başına gelenlerden sonra halk plajlarına mavi bayrak verilmesini zor bir ihtimal olarak görüyorum.
Büyükşehir Belediyesinin yaptığı her uygulamayı ballandıra ballandıra anlatırken, aksaklıkları ise görmezden gelen bizdeki bir kısım medya, Çatalçam sahilinin başına gelenleri de o gün görmezden gelmişti ama Sheraton sahilinin mavi bayrak alması ile ilgili haberi ‘’Sahillerimiz mavi bayrakla taçlandırıldı’’ diye duyurmuş.
Bundan şeref duyanlara kutlu olsun.