bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Bugün Öğretmenler Günü
Yazarlar // 24 Kasım 2020 Salı 10:55

İsmail BAŞARAN

Hep kutlanır, kutlanır da kutlayanlar da kutlamaya katılanlar da acaba ne kadar bilirler bu günün önlemini. Bizi yetiştirenlere sadece sevgimizi ve saygımızı iletmek için mi kutlarız öğretmenler gününü? Öyle yapıyorsak yanlış yapıyoruz sanırım. Önce bu günün anlamını ve önlemini öğretmek gerekiyor. Türkiye’de 1981'den beri, her yıl 24 Kasım, Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır. Neden 24 Kasım?

24 Kasım 1928, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün "Millet Mekteplerinin Başöğretmenliğini” kabul ettiği gündür.  Bakanlar Kurulu, Atatürk’e "Millet Mektepleri Başöğretmenliği" ünvanını 11 Kasım 1928’de yaptığı toplantıda vermiş ve bu ünvan, 24 Kasım’da Millet Mektepleri Talimatnamesi'nin yayınlanması ile resmileşmişti. Öğretmenler Günü ile ilgili kutlamalar, 26 Kasım 1992’de Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Öğretmenler Günü Kutlama Yönetmeliği çerçevesinde gerçekleşmektedir.

Yani Türkiye’de öğretmenler gününü kutlamak yasal bir zorunluluktur. Atatürk ilke ve inkılâplarına da saygıdır. Kendi kültürel ve tarihi özelliklerine, okul tatil günlerine göre çeşitli ülkelerde farklı tarihler Öğretmenler Günü olarak belirlenmiştir. Bugün ben de beni bu günlere getiren öğretmenlerimi sevgi, saygı ve rahmetle anıyorum. Yasal zorunluluk olan Öğretmenler günü kutlaması bugün yapılacak mı, yoksa pandemi öne sürülerek açıklamalarla mı geciktirilecek merak ediyorum.

Parti genel kurul toplantılarında bulaşmayan salgın bulaşır diye öğretmenler günü kutlanacak mı kutlanmayacak mı?

CUMHURBAŞKANI VE BİR ANISI

Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel yaptığı bir ziyaretten sonra CHP Genel Merkez binasından çıkıyordu.

Cumhurbaşkanını görmek için parti binasının karşısındaki duvarda bekleyen köylü vatandaşlar, Gürsel'i görünce birden alkışlamaya başladılar. Bu arada köylülerden biri, heyecanına yenilerek başladı yüksek sesle bağırmaya:  "Yaşa aslanların aslanı, paşaların paşası, babaların babası, Büyük Reisicumhurumuz, Sayın Gürsel Paşamız, Generalimiz, Kumandanımız, babamız bin yaşa... Bravo!"

Gürsel, gözlerini hafifçe kısarak sesin geldiği tarafa baktı. Sonra da yanındaki gazeteciye dönerek fısıldadı: "Amma da palavra sıkıyor, değil mi?"

ATATÜRK’ÜN İSTEĞİ

Büyük Kurtarıcı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk öğretmenlere hitaben bir konuşmasında “Öğretmenler; Yeni nesli Cumhuriyetin fedakâr öğretmen ve eğitimcilerini sizler yetiştireceksiniz ve yeni nesil sizin eseriniz olacaktır… Cumhuriyet sizden ‘fikri hür vicdanı hür irfanı hür’ nesiller ister” dedi.