bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Bugün Benim Bayramım
Yazarlar // 29 Ekim 2019 Salı 00:21

İsmail BAŞARAN

Bugün 29 Ekim 2019. Aradan bu kadar zaman geçti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kurulan Cumhuriyet’in kuruluşu maalesef bir süre şanlı ve sevgi saçarak kutlanmadı. Çünkü ne hikmetse Cumhuriyet’in yıldönümünde yirmi yıla aşkın bir süredir yeni nesle Cumhuriyet iyi anlatılamadı.

Cumhuriyet ve Atatürk gündeme gelince içimizdeki padişahlık sevdalıları törenlere katılmamak için ya hastalandı ya da daha önemli işleri oldu.

Öyle dönemler oldu ki insanların Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gitmesine, Cumhuriyet’in kuruluşunu meydanlarda kutlamasına izin verilmez duruma hale bile gelindi. Cumhuriyet’in yakın geçmişinde yaşandı bunlar.

Cumhuriyetle derdi olanlar, padişahlıkla bu ülkeyi yönetmek isteyenler, kendilerini Osmanlı görenler oldu.

Ancak yaşadıkları ve hayaller kurdukları Türkiye Cumhuriyeti’nde Anayasa’nın ilk dört maddesini unutuldu, unutturulmak istendi, Osmanlıcılık oynamak isteyenler türedi. Türkiye düşmanı olan dost görülen bazı ülkeler de bunları destekledi.

Birileri Anayasa’nın ilk dört maddesini unuttu. Neydi o maddeler, hep birlikte hatırlayalım.

Çünkü bugün 29 Ekim 2019 Cumhuriyet Bayramı.

MADDE 1: Türkiye Devleti bir cumhuriyettir.

MADDE 2: Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir.

MADDE 3: Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir.

Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Milli marşı "İstiklal Marşı"dır. Başkenti Ankara'dır.

MADDE 4. – Anayasanın 1’inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile 2’nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.

Unutmak isteyenler için yeniden hatırlatalım; Bu maddeler Türk milletinin topyekûn verdiği KURTULUŞ SAVAŞI sonrasında kanla yazıldı, ancak kanla değiştirilebilir.

Benden hatırlatması…

 

GÜNÜN SÖZÜ

Cumhuriyetin dayanağı Türk toplumudur.  M. Kemal Atatürk