bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Bugün 26 Ağustos
Yazarlar // 26 Ağustos 2021 Perşembe 02:07

Ragıp GÖKER

Günlerden bugün 26 Ağustos.

Bugün yani 26 Ağustos'ta Türk tarihinin iki önemli olayı gerçekleşti.

26 Ağustos 1071, Malazgirt Meydan Savaşı'ndan zaferle ayrılan atalarımız, Anadolu'yu bize yurt yapmak için ilk adımı atıkları tarihtir.

Ve fakat.

Bu tarihten başlayarak, ta Viyana kapılarına kadar uzanan ve 20 Milyon kilometrekareye ulaşan topraklarıyla bir cihan imparatorluğu yaratmış atalarımız, fethettikleri topraklarda tutunamadılar.

Geri çekile çekile Anadolu'da bir avuç toprağa sığınmak zorunda kalmışlardı.

İngiliz'in İstanbul'a..

Fransız'ın Gaziantep Urfa'ya.

İtalyan'ın Antalya ve çevresine.

Doğu'da Rusların Erzurum'a kadar gelmesi.

Ve en sonunda da, Yunan askerlerinin 15 Mayıs 1919'da çıkarma yaptıkları İzmir'den başlayarak, 26 Ağustos 1071’den itibaren ‘Türk Yurdu’ olmaya başlayan Anadolu'yu işgale kalkışmışlardı.

Boğaz'da demirleyen İngiliz gemilerini gördüğünde ''Geldikleri gibi giderler'' diyen Mustafa Kemal, 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkarak, kurtuluş meşalesini yakmıştı.

Samsun'dan başlayarak Amasya, Sivas ve Erzurum'u dolanıp, Ankara'da son bulan kutlu yürüyüşün sonunda Mustafa Kemal'in 23 Nisan 1920'da açtığı Büyük Millet Meclisi, mazlum milletlere örnek olacak o efsanevi kurtuluş savaşını da başlatacaktı.

Düşman Polatlı yakınlarına kadar gelmişti.

Top sesleri Meclis'te duyuluyordu.

Önce birinci ve İkinci İnönü Savaşlarından zaferle çıkarak düşmanı durdurmayı başardık.

Ardından kahraman ordumuz, Sakarya Meydan muharebesini kazanarak düşmana bir kere daha ''Dur'' dedi.

Bu zaferle birlikte aslında Türk Milleti de küllerinden yeniden doğuyordu.

Birinci Dünya Savaşından yenik ayrılan Osmanlı teslim olurken, ordularının silahlarını da İşgal kuvvetlerine bırakmıştı.

Ne topumuz vardı, ne de tüfeğiniz.

Son 15 yılda yenik ayrıldığımız savaşlar nedeniyle millette perişan olmuştu.

Bitkindik, geleceğe dair umudumuz da tükenmişti.

Mustafa Kemal bütün bu olumsuzluklara rağmen, topraklarının düşman çizmesi altında ezilmesini kabul etmeyeceğini bildiği milletine güveniyordu.

Millet, ordusuyla el ele vererek topyekûn seferberlik başlattı.

Sadece erkeklerle verilmedi büyük mücadele.

Ordumuzun erinden paşasına kadar bütün personelinin yanı sıra, Çete Emir Ayşe, Gördesli Makbule, Hafız Selman İzbeli, Halide Onbaşı, Halime Çavuş, Kara Fatma, Nezahat Onbaşı, Şerife Bacı ve Tayyar Rahmiye gibi kadınlarımız da, bağımsızlığımızı borçlu olduğumuz kahramanlarımızdır.

Ordu-Millet dayanışmasının en çarpıcı örneklerinden bir olan ve 22 gün 22 gece süren Sakarya Meydan Muharebesini kazanan Kahraman Türk Ordusu, milletimizin13 Eylül 1683 günü Viyana'da başlayan geri çekilme sürecini de, 238 sene sonra Sakarya'da durdurulacaktı.

Kahraman Ordumuz bu zaferin ardından 26 Ağustos 1922 sabahı Büyük Taarruzu başlatarak, Anadolu topraklarını kirletmeyi amaçlayan düşman çizmelerinin izlerini de silecekti.

26 Ağustos 1071 Anadolu'yu Türk Yurdu yapmak için atılan ilk adımın tarihidir.

26 Ağustos 1922 tarihi ise Anadolu'nun Türk Yurdu olduğu ve ebediyen Türk Yurdu olarak kalacağının dosta düşmana ilan edildiği tarihtir.