bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Bu Şehirde Ne Kadar İş Var
Yazarlar // 27 Mart 2019 Çarşamba 07:08

Ragıp GÖKER

Geçen hafta Samsun’da,  Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ve TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun da katılımıyla bir toplantı gerçekleşti biliyorsunuz.

‘’Burası Türkiye Burada İş Var’’ sloganıyla ülke çapında toplantılar yapılıyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın ‘İstihdam Seferberliği’ başlığıyla duyurduğu programın, Samsun ayağı da ‘’Burası Samsun Burada İş Var’’ sloganıyla gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün bir televizyon programında konuya ilişkin soruyu cevaplandırırken, 2,5 milyon kişiye istihdam yaratma fikrinin Hisarcıklıoğlu’na ait olduğunu öğendik.

Fikir, TOBB Başkanına ait olsa da Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, programı  hükümet adına sahiplenmişti

Programa dair çok şey konuşuluyor ama özellikle muhalefetin eleştirilerine cevap veren Cumhurbaşkanı,  ‘’Rıfat Beye, ne yapabilirsiniz diye sordum. 2,5 milyon istihdam sözünü verdiler. Başarısızlık durumunda onlar da hesabını verir’’ şeklinde konuşması da manidardı.

Programın ilke genelinde başarılı olup olmayacağını bilmem ama Samsun’da, başarı şansının çok az olduğunu söylemek isterim.

Ne yani, Çiftlilik’teki dürüm döner satıcıları şehrin istihdamını karşılayacaklarsa vay halimize.

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR)  Genel Müdürü Cafer Uzunkaya, 2017 yılından bu zamana sürdürülen istihdam seferberliğinde Samsun’un tarihinden aldığı ilhamla görevini yerine getirdiğini söylemiş.

Uzunkaya Samsunludur biliyorsunuz.

Böyle söylemesini yadırgamam elbette.

Ama göz gördüğüne inanırmış.

Samsun’da gördüklerim öyle söylemiyor maalesef.

50 Kişi üzerinde işçi çalıştıran kaç işletme var Samsun’da söyler misiniz?

Ben söyleyeyim.

Üç – ya da, dört işletme vardır ancak.

Merkez OSB’de epi-topu 52 işletme var. 15 dolayında fabrika da Gıda OSB’de, bir o kadarının da Kavak ve Bafra OSB’de kurulduğunu varsayalım. Ayrıca OSB dışındaki işletmelerle birlikte Samsun toplamında toplu istihdam sağlayacak işletme sayısı,100 veya biraz üstündedir.

Birçoğu, kriz derinleşince işçi çıkardı zaten.

Uzunkaya,  Samsun’da 26 bin kişiye yeni iş imkanı sağlandığını söylemiş.

Bir istatistiki bilgidir sonuçta.

İstatistik bilimi için ‘’Yanlış rakamları, doğru toplama bilimi’’ denir.

İŞKUR Genel Müdürünün de kulağına geliyordur ama şöyle bir gerçek var.

İşletmeler İŞKUR kanalıyla işçi aldığında, çalışan sağlık primini bir süre İŞKUR ödüyor biliyorsunuz. Prim ödeme süresinin iki katı süreyle o işçiyi çalıştıran işletme, daha sonra o kişiyi işten çıkarıp, yerine başka birini alıyor.

Böylece işletmeler, bir süre de olsa İŞKUR’dan aldığı çalışan için SGK primi ödememiş oluyor ama bu durumda istihdam rakamı doğru okunamıyor

Her işletme için ‘’Böyle yapıyorlar’’ diyemem elbette ama büyük ölçüde iş böyle dönüyor.

Gerçekte yeni istihdam rakamları daha farklı olsa da, Samsun için 26 bin yeni istihdam da böyle ortaya çıkmış oluyor yani.