bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Biraz gerçekçi olalım
Yazarlar // 18 Ekim 2018 Perşembe 09:19

İsmail BAŞARAN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hükümletin vatandaşların refah ve mutluluğunu daha üst seviyelere çıkarma amacı doğrultusunda makro ekonomik istikrarı korumak, üretimi artırmak ve toplumun refah düzeyini yükseltmek için 2019-2021 döneminde Yeni Ekonomi Programı uygulayacağını vurguladı. Söylemlere bakılırsa makro ekonomi uygulanacakmış.

Bunun bir de karşıtı var; Mikro ekonomi modeli. Peki, bu iki ekonomi modelinin arasındaki fark nedir? Söylenenlere körü körüne inanmaz ve biraz araştırırsanız siz de gerçeği görebilirsiniz.

Ancak sizi bu zahmetten kurtarıp iki ekonomi modeli arasındaki benzerlik ve farklılıkları anlatayım buradan.

Mikro ekonomi ve makro ekonomi kıt ve sınırlı kaynakların tahsisi üzerine odaklanan iki farklı daldır. Her iki disiplin de belli bazı kaynaklara olan talep ile o kaynakların arzı konularını inceler.

Mikro ekonomi daha çok bireysel çapta ekonomileri inceler. Örneğin bir ailenin ya da firmanın sınırlı kaynakları paylaştırırken aldıkları kararlar mikro ekonomidir. Başka bir deyişle mikro ekonomi bireysel pazarları inceleyen daldır.

Makro ekonomi ise daha büyük ölçeklidir. Makro ekonomide ülke veya küresel ekonomiye odaklanılır. Makro ekonomi toplam ekonomik hareketliliğin, büyüme, enflasyon ve işsizliğin incelendiği daldır.

Mikro ekonomi özel pazarları ve ekonomik segmentleri inceleyen bilim dalıdır. Tüketici davranışları, bireysel iş gücü pazarları ve firmalar teorisi gibi konuları inceler.

Makro ekonomi ise bütün bir ekonominin incelendiği bilim dalıdır. Toplumsal arz-talep, ulusal gider ve enflasyon gibi toplu değişkenleri inceler.

Mikro ekonomi aşağıdakilerle ilgilidir:

Bireysel ve özel pazarlardaki arz ve talep dengesi…

Bireysel tüketici davranışları… Örneğin: tüketici seçim teorisi…

Bireysel iş gücü  pazarları.  Örneğin: asgari ücretin belirlenmesi.

Üretim ve tüketim kaynaklı dışsallıklar.

Makro ekonomi aşağıdakilerle ilgilidir:

Mali politikalar. Örneğin: Faiz oranlarının ulusal ekonomi üzerindeki etkisi nedir?

Enflasyon ve işsizliğin nedenleri nelerdir?

Ekonomik büyüme.

Uluslararası ticaret ve küreselleşme.

Ülkeler arasındaki yaşam standardı ve ekonomik büyüme farklılıklarının nedenleri.

Hükümet borçlanması.

Mikro ekonomi ile makro ekonomi arasındaki en büyük fark ölçekleridir. Mikro ekonomi bireysel ekonomi veya firma ekonomisi gibi çok daha küçük ölçekli iken, makro ekonomi ülkesel ya da küresel çaptadır. Mikro ekonomilerdeki değişim makro ekonomileri de etkiler. Bu durumun tam tersi de geçerlidir.

Mikro ekonomi küçük çapta ekonomi iken, makro ekonomi büyük çapta ekonomidir.

Mikro ekonomiler pazarın er ya da geç denge yaratacağı prensibi üzerine çalışır. Makro ekonomilerde ise küresel pazar dengesizlikler içerisinde olabilir.

Bu sonuçlara bakılırsa söylenenlerin hangi ölçüde gerçekçi olduğunu anlayabiliriz.

Saygıdeğer Cumhurbaşkanımız Türk ekonomisinin zorluklarına dikkat çekip asgari ücret başta olmak üzere çalışanların hayat şartlarının iyileştirilmesi ve emeklilik yaşının artırılması ve bugünkü uygulamanın değiştirileceğini söylemiş. Sonra da Dünyanın neresinde var böyle bir uygulama deyivermiş. Sayın Cumhurbaşkanı, iki yıl milletvekilliği yapan bir kişinin ömür boru maaş aldığı dünyada hangi ülkede var acaba Bu yetmezmiş gibi bir de 150 bin liranın üzerinde ikramiye.

Bir taraftan vatandaşın elinde avucundakine göz dikilecek diğer taraftan Saray danışmanlarla doldurulacak.

Bu makro ekonomik modeli mi yoksa mikro ekonomik model mi?

Ben işin içinden çıkamadım da…

GÜNÜN SÖZÜ

Bir yalancının en büyük cezası kimsenin ona inanmaması değil, onun kimseye inanamamasıdır.