bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Bir Zamanlar AK Parti
Yazarlar // 25 Nisan 2022 Pazartesi 20:55

İsmail BAŞARAN

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), bir zamanlar belediye başkanlarının çalışma prensiplerini belirlemişti. 28 Mart yerel seçimleriyle birlikte işbaşına gelen belediye başkanlarına yönelik bir eğitim paketi hazırlayan parti, 'kırmızı çizgilerini' başkanlara anlatmıştı.

O zamanlar AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep olan Recep Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine Ankara'da bir araya gelen belediye başkanlarına, görevleri boyunca neler yapmaları gerektiğini anlatan bir rapor da sunulmuştu. Parti yönetimi tarafından hazırlanan raporda, belediye başkanlarının 5 yıllık görev süreleri boyunca uymaları gereken çalışma prensipleri ayrıntılı bir şekilde anlatıldı.

Raporda, belediye başkanlarının halkla iyi ilişkiler kurarak işe başlaması gerektiği vurgulanmıştı. Belediye başkanlarından cenaze, düğün, nişan, doğum ve hac gibi olaylar karşısında duyarlı olmaları istenmiş, vatandaşla her zeminde selamlaşmaları gerektiği belirtilmişti. Parti, belediye başkanlarını teşkilatlarla diyaloğu koparmamaları konusunda da uyarmıştı raporda. Atılacak adımlarda teşkilat başkanından da mutlaka görüş alınmasının talimatını veren parti, "Teşkilat başkanının görüşü alınacak, toplantılara katılacak, icraat ve yapılacaklarla ilgili olarak teşkilat mensupları bilgilendirilerek, tenkit ve tavsiyeler alınacak" uyarısında bulunulmuştu.

Belediye başkanları 'rüşvet' konusunda da uyarılmıştı o tarihlerde. İhalelerde titiz ve şeffaf davranmaları istenen belediye başkanlarının, özellikle onay aşamasında hukukçulardan görüş almaları gerektiği vurgulanmıştı. Koruma ve makam aracı konusunda 'tantana ve gösterişten uzak durun' mesajının verildiği raporda, "Hiçbir belediye başkanı hesap vermekten kaçmamalıdır. Başkanlar görevleri süresince şaibelerden uzak kalmaya dikkat etmelidirler. Bunun için mümkünse hiçbir şirket ya da kooperatife ortak olmamalıdır, deniliyordu. AKP’li başkanların nasıl davranacakları da anlatılmıştı.

Raporu bir hatırlayalım, çünkü yıllar geçti unutanlarınız olmuştur mutlaka."

- İsrafa kaçmadan sosyal, kültürel, sportif ve diğer sosyal aktivitelere önem verin.

- Yerel yönetimde hizmet veren memur ve işçilerle zaman zaman toplantılar yaparak, görüşlerini alın ve motivasyonlarını sağlayın.

- Esnaf ve resmi kurumları periyodik olarak ziyaret edin.

- Randevulara zamanında katılın, israftan kaçmayın ve kaynakların yerinde kullanılmasına özen gösterin.

- Yerine getirilemeyecek konularda söz vermeyin.

- İhalelerde titizlik ve şeffaflık gösterin. Özellikle onay aşamasında hukuk işlerinden görüş isteyin.

- Muhtaç ailelere özel ilgi gösterin.

- Ben yerine biz anlayışını hâkim kılın.

- Personel Kanunu, İmar Kanunu ve İhale Kanunu ana hatlarıyla özümseyin.

- İcraatlarınızı hukuk zemininde yapın.

- Ailenizle halkın arasına katılın.

- Koruma ve araç kullanmada tantana ve gösterişten uzak kalın. Halk tipi yönetici olun.

- Rüşvet ve suistimale meydan vermeyin.

- Personelin özellikle zabıtaların eğitimine dikkat edin.

- Belediye, araçların temizlik, tertip ve kullanıcılarına dikkat edin.

- Sözleşmelerde işçi çocuklarının üniversitede okuyanlarına burs verin.

- İtfaiye, afet ve kurtarma konularında teknolojiyi yakından takip edin.

- Kimseyi kapıdan çevirmeyin.

- Vatandaşa hesap vermekten asla kaçmayın.

- Herkese eşit muamelede bulunun, adil davranın, kesinlikle ayrım yapmayın.

- Hiçbir zaman başkalarının çıkarlarına alet olmayın. Kurum, zümre ya da kişi her kim olursa olsun çıkarlarına hizmet ettikleriniz, günün birinde başınız sıkıntıya girdiğinde sizi en çok tenkit edeceklerin başında gelir.

- Şehirler birer canlı organizma gibidir. Hayatiyetlerini korumak için onların mühim organları ile fazla oynanmamalıdır. Bu organlar o şehrin tarihi ve kültürel mirasıdır. Aşırı müdahaleci olmayın. Tıpkı işini iyi bilen mütehassıs bir hekim gibi davranın. Usta bir hekim hastası ilaçla tedavi olacakken ameliyata teşebbüs etmez.

- Bazen tebdili kıyafet yaparak, halk arasında konuşulanlara bizzat kulak verin. Her zaman için doğrular insanın yüzüne karşı söylenenlerden ziyade gıyabında konuşulanlardan çıkar.

- Makamda çok oturmayın. Oraya gelip oyalayanlar temsil ettiklerinizin binde biri dahi değildir.

- Kavgacı değil uzlaşmacı ve istişareci olun, unutmayın istişare eden yanılmaz. Başkanlar gerek mensubu olduğu parti teşkilatları ile gerekse birden fazla belediye ihtiva eden büyükşehirler de kendi aralarında çekişmeye yol açacak durumlar yaşamamalı. Bir yerleşim yerinde belediye başkanları ile teşkilat mensupları ya da başkanla diğer merkez belediye başkanları arasında çekişme, kavga varsa halk bunu izler.

- Başkanlar, kendilerinden önceki dönemi aşırı sorgulayıp şikâyette bulunmamalı.

- İş alımında partizanlık yapmayın.

- Belediyeye yakınlarınızı, eşinizi, dostunuzu almayın. Onları başka yerlerde değerlendirin, onlar sizi anlayacaktır."

Bu maddeleri okuduktan sonra şimdi elinizi vicdanınıza koyun ve cevap verin: Sizin belediye başkanınız bunlardan kaçını yapıyor ve ne kadar başarılı? Bir zamanlar AK Parti böyleydi, şimdikine benziyor mu vardı aradaki farkı bulabilecek olan?

 

GÜNÜN SÖZÜ

Sevgi ne kadar büyükse kederi de o kadar büyük olacaktır. (Spinoza)