bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Belediye Meclisinin Görevi
Yazarlar // 24 Şubat 2019 Pazar 17:47

Ragıp GÖKER

Bir süredir, siyasi partiler tarafından açıklanan listeleri eleştiriyorum.

Zira siyasi partilerin, şehirler için çok önemli olduğunu düşündüğümüz belediye meclislerini çok önemsemediğine inanıyorum.

Geçen hafta seçim kurullarına verilen listelerin ahbap-çavuş ilişkine dayalı hazırlandığı, bu nedenle şehre yararı dokunacak kişiler elenirken, listelere şehre dair bilgisi olmasa bile, il – il başkanlarına yakınlığıyla bilinen ‘Bizim Oğlan’ tipinden kişilerin yazıldığı anlaşılıyor

Dün listelere dair İnşaat Mühendisleri Odası ile Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanlarının eleştirel yorumlarına bu sütunlarda yer vermiştim.

Daha önce yazılarıma yaptığı yorumları paylaştığım İnşaat Yüksek Mühendisi Hasan Koç’tan, dün yayınlanan ‘’Belediye meclis üyelerine düşen görev’’ başlıklı yazıma yeni bir yorum gelmiş.

Bu döneme faydası olmayacak belki ama beş yıl sona başka bir seçim yapacağız. Bu nedenle, Samsun’un yetiştirdiği değerli bir bilim insanı olduğunu düşündüğüm Hasan Koç’un yorumunu burada da paylaşmanın bir görev olduğuna inanıyorum.

Hasan Koç’un değerli bulduğum görüşleri, bu sütuna sığmayacak kadar uzun ama bütünü bozacağı endişesiyle, izninize sığınarak iki bölüm halinde yayınlamak istiyorum.


Bölüm :1


BELEDİYE TEMSİL ALT SİSTEMİ

Başkanlık, Encümen ve Belediye Meclisi

Belediye başkanı, belediyeyi temsil eder ve ayrıca encümen ve meclis oturumlarını yönetir.

Encümen; belediye yönetim sisteminden gelen projelerin ve belgelerin, raporların meclis gündemine alınıp onaylanması ile ilgili oturumların organizasyonu yönetir..

Seçim ile gelen belediye temsil sisteminin görevleri bu çerçevede olmalıdır.

Yönetim sisteminin çalışmaları proje geliştirmeleri, geleceğe yönelik olduğu için politik evrelerden çok uzun ömürlü bir çalışma ürünü olan projeler üretmektedir.

Yönetim sisteminde liyakat önemlidir.

Bu durum belediye meclislerine de bilginin girmesine uzmanlaşmasına yardımcı olacaktır.

BELEDİYE YÖNETİM SİSTEMİ

Gereksinmelerin belirlenmesi birinci öncelik olmalıdır.

Daha sonra sırasıyla toplum için yönetim alanı gereksinmeleri düşünülmelidir.

Şöyle ki:

Sistem tasarımı için Yönetim Sistemi gereksinmeleri.  Yönetim sistemi projesi için Yerel kaynakların, mevcut durumun belirlenmesi. Tarım ve orman, kaynakları. Hayvancılık, balıkçılık, vb kaynaklar. Ticari kaynaklar. Sanayi, endüstri kaynakları. Bilgi ve Teknolojik düzeyler. Sağlık kaynakları. Eğitim kaynakları. Sosyal ve kültürel kaynaklar. Su ve doğal kaynaklar. Hukuki ve mülkiyet kaynakları

Toplum gereksinmeleri ise ulaşım, yollar, köprüler olmalıdır.

Köprü, yol, su, drenaj gibi alanlarda mutlaka işin uzmanlarıyla, yani belediyelerde çok sayıda mutlaka mimar ve mühendislerin istihdam edilmelidir.

İşin uzmanları, sahada elde ettikleri verileri, yönetime bildirerek, toplumun gereksinimlerini yerine getirecek projelerin hazırlanmasını sağlamalıdır.

Yönetim alanında , programlı , sistematik ve periyodik olarak kendi alanlarında yerinde belirlemeler ile veri toplama işlerini belgeleyip, elektronik olarak , proje ve etüt merkezine iletmek.

Hasan Koç, yarın ikinci bölümünü yayınlayacağım yorumunun bu ilk bölümünde, ‘’Belediyeler bir yere çivi çakacaklarsa, o çivi doğru yere çakılmalıdır’’ demek istiyor yani.