bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Belediye Halkçı Olmayınca
Yazarlar // 17 Eylül 2020 Perşembe 16:32

Ragıp GÖKER

‘İl, ilçe, kasaba, belde vb. yerleşim merkezlerinde temizlik, aydınlatma, su, toplu taşıma ve esnafın denetimi gibi kamu hizmetlerine bakan, başkanı ve üyeleri halk tarafından seçilen, tüzel kişiliği olan örgüt, şehremaneti’

Sözlüklerde belediye tanımı böyle yapılıyor.

Ve fakat

Dikkatinizi çekti mi bilmiyorum ama buradaki anahtar kelime ‘Şehremaneti’dir.

Yani şehrin emanet edildiği kurum.

Belediye başkanına da ‘’Şehremini’ demiş eskiler.

Şehirlerimizi emanet ettiğimiz kişi yani.

Bir anlamda geleceğimizi emanet ettiğimiz başkanları seçerken ‘ince eleyip, sık dokumamız gerekir’ ama öyle mi yapıyoruz.

Seçici biri ki, o her daim parti lideri oluyor.

‘’Bunu seçin’’ diye önümüze birini koyuyor.

Ve biz onu seçiyoruz.

Hal böyle olunca, belediye başkanları da, halkı düşünmek yerine onu kim aday yaptıysa onun kendisi hakkında ne karar vereceğini merak ediyor.

Bu durum ne zaman tersine döner?

Siyasi partiler kanunu bir gün değişir ve demokrasimiz üzerindeki lider sultası kalkarsa o zaman inşallah, bu dediğim olur.

Bu arada konudan da biraz uzaklaştık galiba.

Neyse biz konumuza dönelim.

Samsun Büyükşehir Belediyesi, otobüslerin yarısını hizmet dışı bırakma kararı almış.

İki otobüsten biri bundan böyle çalışmayacak yani.

Bunu da  ‘’Kaynakları daha verimli kullanmak adına yapıyoruz’’ diye açıklıyorlar.

Bu gerekçeyi işitince Samsun’un ilk Büyükşehir Belediye Başkanı Rahmetli Muzaffer Önder ile bir sohbetimiz sırasındaki diyalogumuzu hatırladım.

Belediye otobüs işletmesi Samsun Belediyesi, Büyükşehir olmadan önce de zarar ederdi ki, birçok belediyede durum böyledir.

Özelleştirme kavramının Türkiye’nin gündemine geldiği günlerde Muzaffer Abi’ye ‘’Belediyeler otobüs işletmelerini özelleştiriyor, siz böyle bir şeyi düşünüyor musunuz?’’ diye sormuştum.

Rahmetli bana dönerek ‘’O otobüslere fakir fukaralar da biniyor. Ben şoförlerime ‘böyle bir durumda kimseyi otobüslerden indirmeyin’ diye talimat verdim. Otobüsler özelleştiğinde hangi şoför bu talimatı dinler’’ diyerek hayatım boyunca unutamayacağım o ders niteliğindeki cevabı vermişti.

‘Halkçı Belediye’ dedikleri, de rahmetinin o açıklamasında söyledikleri gibi olsa gerek.

Samsun’da toplu ulaşımda zaten bir sıkıntı yaşanıyordu.

Duraklarda saatlerce beklendiğine dair şikayetleri sık işitir olmuştuk.

Büyükşehir Belediyesine bağlı SAMULAŞ, internet sitesi üzerinden bazı hatların kaldırıldığını ‘’Toplu ulaşım hat güzergahları güncellendi’’ şeklinde bir açıklamayla duyurdu.

Şöyle ki:
Yapılan yeni uygulama ile benzer güzergahlarda çalışan farklı hatların olması sebebiyle E2 Ekspres Hattı, E7 Ekspres Hattı, E8 Ekspres Hattı, T1 Terminal Hattı, T2 Terminal Hattı, 4/6 Nolu Hat, R26/27 Ring Hattı, 1/9 Nolu Hat, 3A Nolu Hat iptal edildi.

13 Nolu hat ile 19 Nolu hat birleştirilerek “13/19 Nolu Hat” adıyla hizmet verecek. Soğuksu Hareket Amirliği’nden başlayacak sefer, Pelitköy TOKİ ve Büyükoyumca ’da son bulacak.

22 Nolu hat ve 23 Nolu hat birleştirilerek “22/23 Nolu Hat” adıyla Soğuksu’dan başlayıp, Otogar arasında hizmet verecektir.

40/43 Nolu Hat iptal edildi; Tekkeköy tramvay istasyonundan Çarşamba Çınarlık Mahallesi ve Havalimanına kadar ulaşım sağlayacak R43 koduyla Ring Hattı hizmet alındı.

12/17 Nolu Hattın güzergahı, 1/9 Nolu Hattın iptal edilecek olması sebebiyle Hacıismail Mahallesine ulaşım sağlayacak şekilde Soğuksu Hareket Amirliği-OMÜ arası olarak düzenlendi.

24 Nolu Hat 24 saat hizmet verecek şekilde, 24/A ve 24/B Nolu Hat olarak 2 farklı güzergahta (Saat başlarında 24/B Nolu Hat, diğer saat dilimlerinde 24/A Nolu Hat olarak) faaliyet gösterecek. Özel Halk Otobüscüleri Derneği tarafından 23:30’a kadar 24/A ve 24/B Nolu Hatları, Samulaş A.Ş. 24:00-06:00 saatleri arası 24/B Nolu Hattı işletecek.

28 Nolu Hattın güzergâhı, E8 Nolu Hattın iptal edilecek olması sebebiyle, Soğuksu Harekat Amirliği-Çatkaya arası olarak düzenlendi.

14 Nolu Hattın güzergahı, R26/27 Ring Hattının iptal edilecek olması sebebiyle Büyük Cami-Atatöy TOKİ arası olarak güncellendi.

R6B Ring Hattının güzergâhı, 4/6 Nolu Hattının iptal edilecek olması sebebiyle 30 Ağustos Caddesi ve Barış Bulvarı üzerinden ilerleyecek şekilde Baruthane Tramvay İstasyonu-Otogar arası olarak düzenlendi.

Hatlardaki değişikliği içeren SAMULAŞ’ın açıklamasını burada yazıyorum ama her daim akılda kalmayacağını da biliyorum.

Duraklarda saatlerde beklememek için durağa geldiğinizde yapabiliyorsanız SAMULAŞ’ın sitesine bakmanızı öneririm.

Unutmayın.

Samsun Belediyesi, Muzaffer Önder’in döneminde olduğu gibi ‘Halkçı Belediye’ değil artık.

Benden söylemesi.