bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Bafra İçin Ortak Akıl Çağrısı
Yazarlar // 13 Eylül 2014 Cumartesi 00:00

Hüseyin KURT

Yatırım için Bafra’nın bölgesel farkındalık anlamında bir adım öne çıkması gerekmektedir.

 

Maalesef bölgesel kalkınma için verilen teşvikler Bafra ilçemize bölgesel ve ulusal anlamda bir adım öne çıkması açısındanek avantajlar sağlamamaktadır.

 

Halen İlçemizde iki küçük sanayi sitesi küçük esnafın ticari faaliyetlerin yürüttüğü bir alan olarak karşımıza çıkıyor.

 

Bafra OSB 1. Etap ve 2.Etap olarak planlanmış halde.

 

1. Etapta 29 yatırım alanı dolu iken 37 parselin boş olması Bafra OSB’nin maalesef gerekli gelişimi halen gösteremediği anlamına geliyor.

 

Hal böyle olunca 2. Etap planlama aşamasında kalmış durumda.

 

2. Etap için, son dönemde Bafra TSO’nun da üstün gayreti ve lobi çalışmalarıyla birlikte “Mediküm” çatısı altında toplanan “Samsun Medikal Sanayi Kümelenme Derneği”nin bölgeye yatırım yapması için ortak akıl ile bir araya gelmesi göz ardı edilemez bir başarıdır.

 

Medikal İhtisas OSB için planlanan 700 bin m2 de yapılacak yatıma en büyük desteğin ise Samsun Valisi SayınHüseyin AKSOY tarafından geldiğini biliyorum.

 

Vali Bey’in sadece bu konuda değil, tüm tarımsal, kültürel, turizm ve yatırım anlamındaki Bafra’ya vermiş olduğu destekten dolayı büyük bir teşekkürü hak ettiğini söylememe gerek yok sanırım…

 

Halen 2. Etaplardaki bu değişim için bakanlığa başvuruldu ve bildiğim kadarıyla onayı geldi. Eğer başarılı olunur ise; “Bafra Karma ve Medikal İhtisas OSB” Samsun ve bölge için yeni bir yatırım sinerjisi olarak karşımıza çıkacak.

 

***

 

Bafra’ya yatırım, istihdam ve tarımsal üretim anlamında ileri götürecek diğer bir oluşum da; “Tarıma Dayalı İhtisas Sera OSB” alanıydı.

 

Alanıydı diyorum çünkü alanın küçük bir kısmının “sulama alanı kapsamında” olduğu söyleyen DSİ’nin, “olumsuz görüşü” nedeniyle bakanlık tarafından askıya alınmış durumda.

 

DSİ ile yaşanan sorun umarım en kısa sürede çözülür ve bu önemli yatırım da Baframız’a kazandırılır.

 

***

 

Bafra’da yapılan yatırım ve kalkınma ile ilgili çalışmalar kamu mantığıyla değil, kamu disiplininde özel sektör mantığında,profesyonel ve işini bilen danışmanlar ile, bürokrasiye, siyasetekısır çıkar ve makam hırslarına takılmadan “ortak akıl” ile yürütülmelidir.

 

Burada Bafra Belediyesine de çok büyük görevler düşmektedir.

 

Ama maalesef, kısır çekişmeler, günü kurtarma ve park bahçeden, havuzdan, çiçekten-böcekten, kaldırımdan öteye geçemeyen belediyenin; yatırım, kalkınma, sanayileşme, istihdam, ortak akıl gibi Bafra’nın kalkınmasında bölgesel farkındalık yaratmasında önemli rol oynayacak kavramlara uzak kaldığı tüm Bafra ve bölge insanı tarafından da bilinmektedir.

 

Bu noktada belediyenin, %35 ortağı da olduğu Bafra OSB’yi sahiplenme, eksiklerini giderme, altyapı çalışmalarına azami katkı sağlama noktasında olağanüstü gayret göstermelidir.

 

Bir belediyenin bölgenin istihdam sorununu kökünden çözecek yatırıma, yatırımcıya sahibi olduğu alan içerisinde yeterince sahip çıkmaması ve hassas davranamaması, öncelikleri arasına almaması da anlam verilemeyecek bir davranıştır.

 

***

Bir dedikodudur gidiyor; “Arçelik, Bafra’ya yatırım yapacak, fabrika açacak” diye…

 

Doğruluğu noktasında kesin bir bilgiye ulaşamadım ama Bafra OSB’den alan için resmi bir başvuru olmadığını biliyorum.

 

İnşallah bu tür büyük yatırımlar, fabrikalar Baframız’a gelir de memleketimin evlatları “gurbete girmekten, gurbette sıla özlemi çekmekten” kurtulur.

 

***

 

Bafra’da ki tüm kurum, kuruluş, bürokrat, sivil toplum örgütleri, Birlikler, Odalar, Belediye zihniyetiyle ve hemşehrileriyle “ortal akıl” etrafında bir araya gelmiş, gelişmeye ve kalkınmaya inanmış, bir dönem “il olmayı kendisine layık görmüş” hemşehrilerime yakışır bir Bafra hayaliyle...