bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Asgari Ücrete Yüzde 50 Zam
Yazarlar // 17 Aralık 2021 Cuma 10:54

Ragıp GÖKER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gelecek yıl uygulanacak asgari ücretin yüzde 50 oranında artarak 4 bin 250 lira olarak uygulanacağını açıkladı.

Asgari ücretin 4 bin lira dolayında olacağı tahmin ediliyordu.

Cumhurbaşkanı,''250 lira da benden'' dedi yani.

Ve asgari ücreti 4 bin 250 lira olarak açıkladı.

Öncelikle herkes için bu kararın hayırlı olmasını dilerim.

Yüzde 50 oranındaki artış önemli elbette.

Ve fakat.

Bir başka açıdan yani dolardaki yüzde yüze varan artış göz önünde alınarak konuya bakıldığında çalışanlar açısından bu zam yeterli bulunmayacağı gibi, birden fazla işçi çalıştıranlar tarafından ise fazla ve hatta abartılı bulunacaktır.

Cumhurbaşkanı açıklaması sırasında, ''Yılbaşı itibariyle gelir vergisi ve damga vergisini asgari ücretten kaldırıyoruz. 450 TL'lik yüksek işveren kesimini, kurtarmış oluyoruz.'' dedi biliyorsunuz.

''Asgari ücretten vergi alınmaması isteniyordu zaten.

Muhalefette sıklıkla bu konuyu dile getiriyordu.

Hükümetin bu beklentiyi karşıladığı anlaşılıyor.

İşveren üzerinden kalkacak 450 liralık yük, iş dünyasında ne kadar karşılık bulacak bunu şimdiden kestirmek güç ama işveren üzerinden belli bir yükün alınması küçümsenecek bir durum değil elbette.

Piyasalarda dalgalanma sürüyor biliyorsunuz.

Dolar'ın ateşi söndürülemiyor.

Cumhurbaşkanı'nın asgari ücreti açıklamasının hemen ardından dolar 15,49'a yükseldi.

4 bin 250 lira olarak açıklanan asgari ücret, öğle saatlerinde 15,12'ye gerilediğinde 281 dolara denk geliyordu.

Açıklamanın ardından 15,49'u gördüğünde 274 dolarak gerilemişti bile.

Ki;

Doların 7.36'dan işlem gördüğü 4 Ocak 2021 yılı Ocak ayında 2bin 825 liralık asgari ücret karşılığında ise 383 dolar alınabiliyordu.

Paramız değer kaybediyor ve bu da hepimizi üzüyor.

Üzüldüğümüz gibi hayat pahalılığı karşısında omuzlarımıza binen yük de artıyor haliyle.

Asgari ücreti dolarla hesapladığımızda bir yıl içinde ücretlerden kaybolan para 110 dolar dolayında oluyor.

Böyle bir hesap yapmak ne kadar doğu bilemem ama herkes hesabı buna göre yapıyor.

Muhalefette iktidara bu yönden yüklenecektir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu konuda gelecek eleştirileri önceden bertaraf etmek için asgari ücreti açıkladığı konuşmasında ''Geçmişte Dolar şuydu... Doların o olduğu dönemden hesabı dolar üzerinden yaparak olan yaklaşımlar çalışan ve işveren istismarından başka bir şey değildir. Sizin geçmişinizde siz TL'nin olduğu bu ülkede dolarla mı çalıştırıyordunuz, avro ile mi çalıştırıyordunuz bu insanları. Bizim paramız bellidir. O da Türk lirasıdır. Biz Türk liramızı yedirmeyeceğiz.'' dedi.

Yaşamakta olduğumuz süreçte belli sıkıntıların olduğunu da kabul eden Cumhurbaşkanı, konuşmasını daha sonra şöyle sürdürdü:

'' Bazı sıkıntılar var. Bunları aşacağız. Bundan kimsenin endişesi olmasın. Önceliğimizi istihdam korumaya verdiğimizi tekrar söylüyoruz. Salgın sürecinde desteklerimizle sıkıntı yaşamadık. Döviz kurundaki dalgalanma ve fahiş fiyat artışlarına da son vermekte kararlıyız. Ülkemizin istihdam yatırım ihracat odaklı büyümesi için gereken adımları almaya sürdüreceğiz. İstikrar ve güven iklimi için çok önemli mesafe kat edeceğimize inanıyorum. Bunun işveren üzerindeki yükünü azaltacak adımları atmayı ihmal etmedik"