bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Asgari Ücret Ne Kadar Olmalı
Yazarlar // 16 Kasım 2021 Salı 18:47

Ragıp GÖKER

 

Önümüzdeki yılın asgari ücretini belirlemek için çalışmalara başlandığına dair haberler sıklıkla medya araçlarında yer alıyor.

Asgari ücret, yılbaşında yapılan yüzde 21,56'lık artışla brüt 3 bin 577 lira, net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak uygulanıyor.

Ki;

Türkiye’deki kayıtlı işçilerin yüzde 40’dan fazlası asgari ücretle çalışıyor.

Kayıt dışı çalışanları da hesaba katacak olursak, bunu çalışanların yarısı asgari ücrete mahkum olmuş durumda diye açıklayabiliriz.

Bu durum ayrıca ülkemizi, Avrupa'da asgari ücretle en fazla işçi çalıştıran ülke konumuna getirmiş bulunuyor.

Kamuda asgari ücretle çalışan yok elbette ama özel sektörde çalışanların neredeyse tamamı asgari ücrete mahkum olmuş durumda.

TÜRK-İŞ araştırmasının Eylül 2021 ayı sonucuna göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı oluşturuyor 3 bin 49 lira olarak belirlenmiş.

Buna da ''Açlık sınırı'' deniliyor.

Yine TÜRK-İŞ araştırmasına göre gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise 9 bin 981 lira olarak belirlenmiş.

Bu da ''Yoksulluk sınırı'' olarak adlandırılıyor.

Yoksulluk sınırı olarak belirlenen aylık 10 bin lira dolayındaki ücrete asgari ücretle çalışan birinin ulaşmasını bekleyemem.

Olsa çok iyi olur da.

Mümkün görmüyorum bunu.

Herkesin insanca hakça bir düzende yaşamasını kim istemez delil mi?

Ve fakat.

Çok zor, hatta imkansız gibi.

Kişi başına düşen milli belir 12 bin dolar seviyelerinden 8 bin 500 dolar seviyelerine geriledi biliyorsunuz ki, 10-12 bin dolar düzeyi bile ‘orta gelir tuzağı’ olarak tanımlanıyor ve ülkemizin bu tuzaktan kurtulması gerektiği savunuluyordu.

Geçen yıl 8 bin 579 olarak açıklanan kişi başına düşen milli gelirin döviz kurlarındaki önlenemeyen yükseliş nedeniyle bu yıl biraz daha gerilemiş olabileceği gerçeğini de göz ardı edemeyiz.

Özel sektörde bir çalışanın yıllık 85 bin, aylık da 7 bin lira düzeyinde bir gelire ulaşması şimdilik hayal ötesi bir durum bence.

AK Parti’de MMKY, dün asgari aralarında ücret konusunu da içeren bir dizi önlemi görüşmek için toplanmıştı.

Karar ne çıkar bilmiyorum ama asgari ücretin önümüzdeki yıl 4 bin lira dolayında olması gerektiği konuşuluyor.

Asgari ücret 4 bin lira olarak açıklanır mı bilmiyorum ama özellikle işveren üzerinden belli oranda bir yükün alınmaması durumunda iş dünyasında büyük sıkıntıların yaşanmasından da korkuluyor.

CHP, asgari ücretten vergi alınmaması gerektiğini söylüyor biliyorsunuz.

Hükümet buna yanaşır mı bilmiyorum.

Ve fakat.

Yapılması elzem gibi bir durum oluşmuş.

Vergi yükü işveren üzerinde kalırsa ve beklendiği gibi asgari ücret 4 bin lira olarak açıklanırsa, sanayide bir çok çalışanın işine son verilmesi gibi bir durum oluşur.

Asgari ücret çalışanların alın terinin karşılığı olmalı bu kesin.

Şu an için 280 dolar düzeyindeki bir asgari ücretle bir çalışanın ay sonunu getirmesi mümkün görünmüyor çünkü.

Bizim ''4 bin lira, yani 400 dolar seviyesinde olsa iyi olur'' diye düşündüğümüz asgari ücretin Avrupa ülkelerinde ne düzeyde olduğunu merak edenler varsa onu da açıklayalım.

Şöyle ki:

AB içinde asgari ücretin en yüksek olduğu ülke, 2202 Euro ile Lüksemburg. Onu 1724 Euro ile İrlanda, 1701 Euro ile Hollanda, 1626 Euro ile Belçika takip ediyor. AB'nin bir numaralı ekonomisi Almanya'da brüt asgari ücret 1585 Euro, iki numaralı ekonomisi Fransa'da ise 1555 Euro seviyesinde bulunuyor.

O düzeye ulaşmayı bıraktım da, yaklaşabilirsek belki Avrupa bizi işte o zaman kıskanır belki.