bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Asgari Ücret İçin Son Toplantı Bugün
Yazarlar // 9 Aralık 2021 Perşembe 18:34

Ragıp GÖKER

Hayat pahalılığının dar ve sabit gelirlileri ezdiği şu günlerde, gündemdeki en önemli konulardan biri asgari ücretin ne kadar olacağı konusudur.

Ki;

Türkiye de iki çalışandan biri asgari ücret alıyor ki bu oran yüzde 50’ye yakındır.

Bu oran Avrupa ülkelerinde yüzde bir veya en fazla yüzde 1,5 oranları arasında kalıyor.

Kaldı ki, Avrupa’da asgari ücret 450 Avro ile 2 bin 200 Avro arasında değişiyor.

Ölçü olarak hangi ülkeyi almamız gerekir pek kestiremedim.

Çalışanlarına 2 bin 202 Avro veren Lüksemburg'u ölçü almayacağım ama bir değerlendirme yapacak olursak bizim 'Muasır Medeniyet' olarak gördüğümüz Batı Avrupa ülkeleri seviyesine yükseleceksek ki bu ülkelerden biri Almanya'dır.

Almanya'da son düzenlemeyle birlikte asgari ücret bin 614 Avro olmuş.

''Ülkemizde asgari ücret ne kadar?'' diye merek edecek olursanız şu an için 185 Avro dolayında.

Bugün son toplantısını yapacak asgari ücret tespit komisyonu, 2022 yılında uygulanacak asgari ücrete muhtemelen son şeklini verecek.

Komisyon son toplantısını kısa adı TİSK olan Türkiye İşveren Sendikası'nda yapacak.

Patronların mekanında yani.

Çok uzun zamandır konuya tek taraflı bakmamaya çalışıyorum.

Özellikle asgari ücret konusuna patronların gözünden de bakmaya özen gösteriyorum.

Asgari ücretin gelecek yıl için 3 bin 500 ila 4 bin lira arasında olacağı tahmin ediliyor.

Dört bin lira olursa mesela bugünkü kurla asgari ücret 260 dolar dolayında olacaktır ki bu bile Avrupa’daki en düşük çalışan ücreti olacaktır.

Merak edilen bir başka konu da, asgari ücretten vergi alınacak mı acaba.

Döviz kurlarındaki hareketlilik nedeniyle özellikle hammadde temininde zorluk yaşayan sanayici, bu yükü de taşıyabilecek mi?

Ki;

Bu durumda az sayıda işçi çalıştırıyor olsalar da küçük esnaf ve sanatkarın halini hiç düşünemiyorum.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, Katar gezisi öncesi yaptığı açıklamada, “Biz kesinlikle bu noktada işçimizi zora sokmayacağız. Asgari ücret noktasında da inşallah en uygununu, en ideal olanını gerek brüt gerek net masaya yatırarak nihai kararımızı vereceğiz. Sadece işçi kesiminin memnuniyeti değil, işveren kesiminin de alınan karardan memnun olması gerekiyor.” derken konuya iki taraf açısından bakmak gerektiğini söylüyordu.

Şu ana kadar asgari ücret üzerinden alınan vergi konusunda bir açılama gelmedi biliyorsunuz, bu durum da vergi konusunda farklı bir düzenlemenin yapılmayacağını, vergi yükünün çalışanla birlikte işvereni de ezmeye devam edeceğini gösteriyor.

Asgari ücret konusunda yetkili sendika olan TÜRK-İŞ Başkanı Ergun Atalay'ın takınacağı tavır da merak ediliyor.

Ergün Atalay, 7 Aralık'taki ikinci toplantının ardından yaptığı açıklamada "Resmi bir rakam söylememeye gayret ediyoruz. Ama kamuoyunda oluşan rakamlar ortada. Bu rakamların altında bir rakama onay vermemiz mümkün değil" demiş.

Atalay'ın açıklamasını, çalışanlar açısından bakıldığında umut verici olarak görülüyor.

Ve fakat.

Aynı Atalay'ın geçen yılki asgari ücret belirlenirken takındığı tavır ve mikrofonların açık olduğunu bilmeden yanındaki Bakan’a söylediklerinin, özellikle çalışanlar arasında sebep olduğu travmayı düşünecek olursak, bu yıl ki tavrının da çalışanları memnun edeceğini düşünemiyorum açıkçası.

İnşallah yanılırım.

Umarım ve dilerim, Atalay'ın bu yıl ki tavrı, geçen yıl hayal kırıklığına uğrattığı çalışanları memnun eder, dahası takınacağı tavır,çalışanlar lehine sonuç verir.