bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Ak Parti ve Demokrasi
Yazarlar // 10 Mart 2020 Salı 22:21

İsmail BAŞARAN

AK Parti’de demokrasi var mı ve de işliyor mu sorusu kurulduğu günden beri sorulup duruyor. Bu soruyu kimse de gönül rahatlığıyla açıklayamıyor. Bu nedenle de bu partide gerçek demokrasinin işletildiğini söylemek bir türlü mümkün olmuyor.

Demokrasi nedir sorusuna “bir yönetim biçimidir” diye yanıt verilebilir. Bir kurum, kuruluş yada topluluktaki ve genellikle bir ülkedeki tüm üye veya vatandaşların, organizasyon veya devlet politikasını şekillendirmede eşit hakka sahip olduğu bir yönetim biçimidir. Genellikle devlet yönetim biçimi olarak değerlendirilmesine rağmen, üniversiteler, işçi ve işveren organizasyonları ve bazı diğer sivil kurum ve kuruluşlarda demokrasi ile yönetilebilirler.

Böyle bir girişten sonra soralım: AK Parti’de demokrasi var mı? Var diyenlere şu soruyu da soralım: Samsun AK Parti İl Başkanlığı adayları olarak şu ana kadar 3 isimden söz ediliyor. Murat Çelik ve Mehmet Teyyare aday olduklarını açıkladı, mevcut İl Başkanı Ersan Aksu'nun da aday olması bekleniyor. Ancak AK Parti Samsun Milletvekillerinin 'başka bir isim' üzerinde çalıştıkları öne sürülüyor. Bu iddia doğruysa ve aday olacakların isimleri de milletvekilleri veya parti Genel Başkanı tarafından belirlenecekse demokrasi bunun neresinde? Üyelerin elinden seçme ve seçilme hakları alınıyorsa AK Parti’de demokrasiden bahsedebilmek mümkün müdür?

AK Parti’nin milletvekilleri bir ortak aday arıyorlarmış, demek ki vekiller bile bir aday üzerinde birleşememişler. Hayret, bir de AK Parti’nin Türkiye’yi demokratik yönettiği söyleniyor. İşte ben buna pek inanamıyorum. Daha il başkanı adayını bile demokratik bir şekilde belirleyip seçemeyen partinin demokrasiden bahsetmesi mümkün olabilir mi? Bir il başkanı milletvekilleri tarafından belirlenip seçilecekse bu başkan parti için mi yoksa milletvekilleri için mi çalışacak oturduğu koltukta?

Aday parti üyeleri tarafından seçilmeyecekse bir kişi tarafından belirlenecekse seçime gerek var mı, bırakın uğraşmayı atayın gitsin. AK Parti iktidarında bakanlar bile seçilmişler arasından belirlenmiyor ve bir kişi tarafından atanıyorsa gerisini anlatmaya gerek bile yok, kısaca kimse artık parti içi demokrasiden bahsetmesin.

 

KADIN MECLİSİ

Atakum Belediyesi bir değişikliğe gitti ve Kent Meclisi kurdu. Bu Mecliste kadınlar yer alıyor. Amaç ise kadınların kent yönetimine katılmaları ve kent demokrasisinin geliştirilmesi adına çalışmak. Meclis yönetimi de yapılan seçimle belirlendi. Bu mecliste belirlenecek ve alınacak kararlar haliyle Belediye Meclisine getirilecek.

Atakum Belediyesine yakıştı bu, ancak yakışacağını sandığım bir başka konu daha var. Bir de çocuk meclisi kurulması. Çünkü Atakum’da yaşayan çocuklar da var. Bir de Çocuk Meclisi olsa, Atakum’da ne yapılması gerektiğini düşünüp kararlar alsa, iyi olmaz mı? Samsun’da bir ilke de imza atılmış olur.

 

GÜNÜN SÖZÜ

Bir adamın küçüklüğü hakkında şundan daha hazin bir kanıt verilemez: O, büyük adamlara hiç bir şekilde inanmaz…(Thomas Carlyle)