bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Ah Sayıştay
Yazarlar // 25 Aralık 2020 Cuma 14:31

İsmail BAŞARAN

Önce “Sayıştay Nedir, Ne İş Yapar?” sorusuyla başlayalım bugün, bilmeyenler öğrensin diye. Çünkü Sayıştay kelimesi son günlerde tüm Türkiye’de olduğu gibi Samsun’da da çokça konuşuluyor. Sayıştay Samsun’da bazı belediyelerle ilgili SAYIŞTAY kararları ilin gündemini oluşturuyor. Sayıştay, tüm kamu harcamalarının usulüne uygun biçimde yapılıp yapılmadığını denetliyor ve tümüyle bağımsız bir kurumdur.

Sayıştay Samsun Belediyelerin denetlerken Büyükşehir Belediyesi’ tarafından yapılan harcamalara takılıp kalmış durumda. Büyükşehir Belediyesi tarafından öğrenci yurdu olarak kiralanan 2 binanın daha sonra bir vakfa devredildiği ve kira bedellerinin ise belediye tarafından ödendiği ortaya çıkmış durumda.

Sayıştay denetçilerinin tespit ettiği usulsüzlükte, belediye 2 bina için 2019 yılında 903 bin 310 lira (KDV hariç) bedel ödediği belirtildi. İşte gerçekler:

Atakum ilçesinde 2016 ve 2017 yılında öğrenci yurdu olarak kullanılmak üzere 2 bina kiralayan Büyükşehir Belediyesi, kısa süre sonra bu binaları bir vakfa vakfa devretti. 5 ve 10 yıllık süreyle vakfa devredilen binaların kira bedellerini de belediye ödedi. Sayıştay denetçileri, AK Partili Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin bir vakıf için 2019 yılında yıllık olarak toplam 903 bin 310 lira kira ödemesi yaptığını ortaya çıkardı.

Hani Belediyeler kendilerine ait taşınmazları, bedelli veya bedelsiz olarak sadece mahallî idareler ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarına devredebiliyorlardı.

Ah Sayıştay ah, böyle de yapılmaz ki…

Böyle de yapılmaz ki deyince aklıma Orhan Veli’nin bir şiiri geliverdi. 1946 yılında Sabahattin Ali’nin Ankara’daki evinde olan bir olaydır bu. Ve de şiir Bela için yazılmıştır.

Bella, odasında yatağına uzanmış ders çalışıyordu. Orhan Veli, kapıdan uzun uzun genç kızı seyrettikten sonra salonun köşesindeki küçük masaya oturur ve cebinden çıkardığı kâğıda bir şeyler karalayıp yeniden odaya yönelir. Kâğıdı Bella’ya uzatır ve “Bu şiiri sana yazdım” der. Şiir şöyledir:

“Uzanıp yatıvermiş, sere serpe;

Entarisi sıyrılmış, hafiften;

Kolunu kaldırmış, koltuğu görünüyor;

Bir eliyle de göğsünü tutmuş.

İçinde kötülüğü yok, biliyorum;

Yok, benim de yok ama…

Olmaz ki!

Böyle de yatılmaz ki!”

Ah Sayıştay ah… Bu kadar ince eleyip sık dokunmaz ve AK Parti’li bir Belediye tarafından yönetilen Büyükşehir Belediyesi’nin harcamalarında böyle yapılan harcamalar ortaya çıkarılmaz ki!..

​​

YILBAŞI KARARLARI

Samsun’da Otel ve konaklama tesislerine yılbaşı yasağı geldi. Samsun İl Hıfzıssıhha Kurulu kararı gereğince, kentte bulunan otel ve konaklama tesislerinde yılbaşı kutlama programları yapılması yasaklandı.

Samsun Valisi Zülkif Dağlı tarafından açıklanan karar otelcileri düşündürmeye başladığı gibi şoke etti. Bu karar nasıl uygulanacak bilmiyorum. Yasalar var ya bakalım ne kadar uygulanacak. Acaba Samsun Valiliği bu işletmelerin nasıl kendilerini döndürebileceği hakkında da bir karar alacak mı? Tamam, insanlar toplanmasın salgın var, toplu taşım araçlarında salgın yapan mikrop yok mu, okullarda sınava girecek olan öğrencilere bulaşmayacak mı bu mikrop? Karar alınırken biraz daha dikkatli olunmalı Sayın Vali.

 

GÜNÜN SÖZÜ

Kaliteli insan işiyle, boş insan kişiyle uğraşır.