bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Afad Güven Veriyor
Yazarlar // 15 Ocak 2016 Cuma 00:00

Ragıp GÖKER

Yener Cabbar  ‘’AFAD’a gidiyoruz’’ dediğinde, daha öncekilerde olduğu gibi bir kamu kurum ziyareti olacağını düşünmüştüm.
AFAD’a gidince, her gün Samsun’da olup biteni yazan biri olarak, bu güne kadar şehrimde böyle bir kuruluşun varlığını fark edemediğim için kendimden utandığımı itiraf etmeliyim.
Bizi karşılayan AFAD Müdürü Erkan Koparmal’ın bir çayını içtikten sonra AFAD’ın çalışmalarından bilgi alıp döneceğimizi beklerken, Erken Koparmal ‘’Burasını gezdirmeden sizi bırakmam’’ deyince, beraberimizdeki İsmail Başaran ve Zekeriya Fırat’la birlikte yarım saatliğine gittiğimiz AFAD’dan gazeteye yaklaşık 3 saat sonra dönmek zorunda kaldık.
Şimdi büyük bir iç huzuruyla diyorum ki; ‘’iyi ki o ziyareti yapmışız’’
Atakum’un tepelerinde büyük bir kampusta hizmet veriyor AFAD.
Discovery Channel, National Geographic, BBC Earth gibi belgesel kanallarını izlerken ‘’Bunlar benim ülkemde neden yok’’ diye hayıflandığımız birçok özelliğin Samsun AFAD’da olduğunu görmekten çok mutlu olduğumu söylemeliyim öncelikle.
AFAD’ın kampusunda ilkokul çağındaki çocukları gördüm.
Servis araçlarıyla taşınarak kampusa getirilen çocuklara bir konteynır içinde deprem simülasyonu izlettirildiği gibi deprem anı yaşatılıyor.
Biz oradayken Düzce depreminde binaların nasıl sallandığını gördük. Konteynır içindeki çocuklara o sarsıntı sırasında ne yapmaları gerektiği tatbiki olarak anlatılıyor ve davranışlarına göre guruplara puan veriliyordu.
Biz oradayken Düzce depreminin bire bir benzerini yaşayan çocuklar öğretilen davranışı başarıyla tatbik ederek, yüz üzerinden, yüz puan aldılar.
Dün yener Cabbar’ın da yazdığı gibi hiç uyumayan bir kuruluş AFAD.
AFAD’da dikkatimizi çeken önemli özelliklerden birisi de kuruluşun mobilize olmasıdır.
Ekipler, bir afet anında müdahaleye ve yardıma hazır hale getirilmiş.
Samsun’daki AFAD’da 10 Bin kişiye yemek verilebilir bir mutfak donanımı bile var.
Türkiye’deki iki Acil Durum Yönetim Merkezinden birisinin Samsun’da olduğunu öğrenmek de bana gurur verdi. Aynı özellikte İstanbul Halkalı’da olan merkezin bir benzeri de Samsun’da kurulmuş.
Ülkemizde meydana gelecek herhangi bir afet durumuna Samsun’dan da anında ekipler çıkarılabilir hale gelmiş.
Şehrimizdeki binalarla ilgili bir envanter de tutulmaya başlanmış.
Çalışmanın henüz yüzde 10’u tamamlanmış ama mesela Samsun’da heyelanla maruz kalacak bütün noktalar biliniyor. Derelerdeki taşkınları önceden belirleyebilecek bilgiye de sahip AFAD.
Şiddetli bir yağmurda taşkın olabileceğini önceden öngören AFAD, ilgilileri uyararak olası can kayıplarının önüne geçebilir hale gelmiş.
Böylesi bir durum yakın geçmişte olmuş mesela.
Canik’teki can kayıpları gibi selde insanların ölmemesi için azami özen gösteriliyor.
AFAD’ı gezdikten sonra kendimi daha güvende hissettiğimi de söylemek isterim.
Gazetenin dünkü manşeti ‘’Beklenmeyene hazırız’’ diye çıkmıştı.
Bu haber bazılarına abartılı gelebilir, gidip görmesem ve yapılanları yerinde izlemesem, ben de anlatılanlara inanmakta zorlanırdım.
AFAD’ın Samsun’daki kampus alanını, şehrime ve ülkeme kazandıran başta eski Valimiz Hüseyin Aksoy olmak üzere, emeği geçen bütün yöneticilerimize teşekkür ederim.