bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
65 Yaş Üstü Yolcu Taşımada Kriz
Yazarlar // 2 Mart 2018 Cuma 22:28

Ragıp GÖKER

Son günlerde Belediyelere ait toplu taşıma araçlarının, özellikle özel halk otobüslerinde yaşlı yolcuların şoförler tarafından taciz edildiğine dair şikayetler artmaya başlayınca, dün Özel Halk Otobüsçüleri Derneğini aradım.
Ben bir söyledim Başkan Yardımcısı Mustafa Kızıldeniz’den bin ah işittim. Çünkü bu konuda görevli olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, yaşlı yolcuların ücretini yaklaşık 1,5 yıldan bu yana ödemiyormuş.
Oysa, AK Parti Hükümeti tarafından, 2014 yıllından itibaren, 65 yaş üstündeki vatandaşların belediyelere ait toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanması konusunda bir düzenleme getirirken, bu konuda yayınlanan yönetmelikle de, konunun takibi için görevlendirilen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından 65 yaş üstü her yolcu için bir ücret ödenmesi de karara bağlanmıştı.
Özel halk Otobüsleri her ay 250 bin yolcu taşıyormuş.
Dernek Başkan Yardımcısı Mustafa Kızıldeniz, bir yolcuyu taşımanın esnafa 90 kuruşa mal olduğunu söylüyor.
Hükümetin yayınladığı yönetmeliğe göre, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının 65 yaş üstü yolcular için 25 kuruş ödemesi öngörülmüştü.
Buna rağmen, Bakanlığın 1,5 yıldır esnafa ödeme yapmadığını söylüyor Kızıldeniz.
Ben aradığımda dernekte aylık hesaplamalar yapılıyormuş.
’Şu an, her esnaf arabaları için cebinden 3 bin lira koymak zorunda kaldı’’ diyen Mustafa Kızıldeniz, ‘’neden işi bırakmıyorsunuz?’’ diye sormama fırsat vermeden, bir gün düzelir umuduyla çalışmaya devam ettiklerini çünkü araçları alırken her esnafın borçlandığını ileri sürüyor.
Buna rağmen otobüs şoförlerinin yaşlılara kötü muamele etmesinin doğru olmadığını biliyorum ama Başkan Yardımcısı, ‘’siz maaşını alamazsanız, nasıl gazetecilik yaparsınız’’ dediğinde söyleyecek bir sözümün kalmadığını da itiraf etmeliyim.
Çünkü çoğu esnaf, şoförlerine maaş ödemekte zorlanıyormuş, patronundan maaş alamayan şoförler de bunun acısını yaşlılardan çıkarıyor anlayacağınız.
Bakanlık ödemeleri ne zaman yapar bilmiyorum. Zira bu konuda bir açıklama yapılmadı henüz ama kriz büyümeye devam ediyor. Özel halk otobüslerinde istenmeyen bir durumun yaşanmaması için bakanlık, bir an önce ödeme yapmalıdır.

Kaya Akal da O Güzel Ata Bindi

Facebook denilen o sosyal paylaşım sitesi, Dünya Gazetesinde yaklaşık 15 yıl birlikte çalıştığımız Hacer Onay’ın ölümünün üzerinden bir yıl geçtiğini hatırlattığında, Dünya iyisi kızımızla yaşadığımız güzel günleri zihnimde canlandırmışken, Kaya Akal’ı kaybetmiş olmayı öğrenmenin de derin hüznünü aynı anda yaşadım.
Bir süre önce, Hayri Kol’a ait, Çiftlik’teki Ünlüoğlu Baklavaları’nda karşılaştığımızda, o lanet hastalığa yakalandığını öğrenmiştim.
Umursamıyor ve ‘’ben bunu da yenerim’’ diyordu.
İki hafta önceydi, gazetede O’nu tanıyan arkadaşlarla sohbet ederken ‘’Kaya Abi’ye gidelim’’ dediğimde, İsmail Başaran ‘’ara, müsaitse gidelim’’ demişti.
Telefona cevap veren olmayınca, o ziyareti gerçekleştiremedik.
Dün ölüm haberini alınca ‘’bugünün işini yarına bırakma’’ özdeyişinin önemini bir kez daha öğrendim ama artık çok geçti.
Yaşar Kemal’in ‘’o güzel insanlar, o güzel atlara binip gittiler’’ dediği gibi yarın sonsuzluğa yolcu edeceğimiz Kaya Abi de anılarımızda yaşayacak artık.
Yıldızlar yorganı olsun.