bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
50 Yıl Sonra Türkiye
Yazarlar // 11 Mart 2022 Cuma 01:45

İsmail BAŞARAN

Türk siyasi tarihine "Sivil siyasete ikinci müdahale" olarak geçen ve Genelkurmay Başkanı Memduh Tağmaç ile kuvvet komutanlarının imzasıyla Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay'a bir muhtıra vererek hükümetin istifaya zorlandığı 12 Mart 1971'in üzerinden yarım asır geçti.

12 Mart 1971 Muhtırası ‘nın ardından 12 Eylül 1980 darbesine giden süreçteki 9 yılda, 11 hükümet değişikliği oldu. Siyasi tartışmaları, toplumsal bunalımı daha da derinleştiren muhtıra sonrasında yaşanan gelişmeler, 12 Eylül 1980 darbesine giden yolun da kilometre taşlarını oluşturdu. Bunları yaşayan birisi olarak yıllar sonra da 15 Temmuz’u yaşadım. Arada fark var mı işte bunu bir türlü anlayamadım.

Yarın 12 Mart’ın yıldönümü. Türk Siyasi Tarihinde Halkın isyanı var şimdi de. Bir ihtilal çağrısı falan değil bu. Türkiye’de artık ihtilaller olmayacak, seçimle gelenler seçimle gidecekler veya görevlerine devam edecekler. Eğer vatandaş memnunsa yönetenlerden ve yaptıklarından yeniden görev verecek kendilerine değilse değiştirecek.

Türkiye’nin bir ihtilali daha kaldıracak gücü kalmamıştır. Çünkü her ihtilal bu Ülkeyi hiçbir zaman ileriye götürmemiş ve hep geri kalmasına neden olmuştur.

ÖDÜL DE AYAĞA DÜŞTÜ

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir bir ödül almış. Ödülü de kendisine Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun vermiş. Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne  'Ulaşımda aklın yolu' ödülü verilmiş. Bunun üzerine Vatandaşlar akıllı trafik uygulamasını ve Başkan Demir'i eleştiri yağmuruna tuttular.

Bu projenin neresi akıllı acaba? İnsanlar araçlarındayken de yaya iken de bir anlam veremiyorlar uygulamaya. Allaha şükür bugüne kadar ölümlü bir kazaya yol açmadı, ancak bu açmayacak anlamı ta taşımaz. Eğer bu herhangi bir kazaya yol açarsa ki mümkündür, o zaman Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin başı büyük ölçüde ağırır. AK Parti’li Bakandan Ak Parti’li Büyükşehir Belediye Başkanına verilen ödüle ben ödül falan diyemem. Çünkü Samsun’un trafiğinin ödül alabilmesi için herhangi bir neden yoktur. Sayın Bakan Karaismailoğlu Samsun’a gelip de merkezindeki yoldan insanların nasıl geçip hafif raylı sisteme ulaştıklarını görmek ister mi? Bakalım düzenleme için ne der kendileri? Günde yüzlerce hatta binlerce araç ve insanın geçtiği yolda akıllı sistem kursanız ne olun kurmasanız ne olur. Orada bir alt geçit veya bir üst geçit yapamadıktan sonra insanlar sürekli ölümle burun buruna geleceklerdir. Aslında sorun oradan geçiştedir, çözülmedikçe akıllı trafik sistemi olsa ne olur olmasa ne olur? Önlemek çok da basit, ya altgeçit yapacaksınız da üst geçit yapacaksınız ki insanlar ölüm tehlikesiyle karşı karşıya kalmasınlar.

GÜNÜN SÖZÜ

Dünya büyük adamların düzeyinde yaşayamaz. (George Frazer)