bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
4.346 Liralık Emekli Maaşım Gerçekte 9.126 Lira Olmalı
Yazarlar // 27 Nisan 2022 Çarşamba 08:56

Ragıp GÖKER

Bundan yaklaşık 19 yıl önce basın iş kolunda çalışmış olmam nedeniyle tanınan 5 yıllık yıpranma payından yararlanarak emekli olmuştum.

Şimdiki adı SGK olan SSK, patronlarım tarafından 21 yıllık çalışmanın karşılığında yatırılmış 7162 gün prim gün sayısına göre emekli olurken bana 475 lira maaş bağlamıştı.

Yaklaşık 19 yıl önce 2003 yılı şubat ayında emekli maaşı almaya başladım ama hala çalışıyorum biliyorsunuz çünkü ülkemde bir emeklinin SGK tarafından bağlanan ve adına ''Yaşlılık Aylığı'' denen maaşla yaşamını sürdürmesi çok zor.

''Hala çalışıyorum'' dedim ama bunu boşuna söylemedim.

Patronlarım hala adıma prim yatırıyor SGK'ya.

SSK 19 yıl önce 475 lira dolayında maaş bağlamıştı ya (Geçen haftaki bir yazımda ilk emekli maaşımın 540 lira olarak bağlandığını yazmıştım ya, yanılmışım ve o yanılgıya e devlet uygulama neden olmuş çünkü  ilk ay maaşım 540 lira olarak yatırılmış ama daha sonra 475.31 lira olarak güncellenmiş) 19 yıl önceki maaşım asgari ücretin 2.10 katı kadarmış.

Ki;

2003 yılında asgari ücret 226 lira imiş.

Günümüzde asgari ücret 4 bin 253,40 lira biliyorsunuz.

Emekli aylığımın asgari ücretin artışıyla birlikte aynı oranda artması gerekiyordu aslında.

Ama öyle olmadı.

Emeklilerin her zaman enflasyona ezdirildiğini sanırım artık söylemeye gerek yoktur.

Buna göre emekli aylığı almaya başladığımda 226 liralık asgari ücrete karşın SSK tarafından adıma asgari ücretin 2.10 katına denk gelen 475 lira maaş bağlandığına göre, benim bu yılki emekli maaşımın da 9 bin 126 lira olması gerekiyordu.

Öyleyse neden hala 4 bin 346 lira alıyorum.

SGK'dan bu konuda beni ve tüm emeklileri tatmin edecek bir açıklama bekliyorum açıkçası.

Ülkemde kişi başına düşen milli gelir 9 bin 539 dolar düzeyindeymiş.

Dünkü 14,79'luk kura göre milli gelirden payıma düşen gelirin yıllık olarak 141 bin lira, aylık olarak da 11 bin 756 lira olması gerekiyordu yani.

4 bin 346 liralık emekli aylığımla yıllık gelirim ancak 52 bin 152 lira ediyor.

Yıllık gelirimim milli gelirden payıma düşmesi gereken paraya ulaşması için gelirimin 2.70 kat daha artması gerekiyor.

Milli gelirden payıma düşen paranın 11 bin 756 lira olması gerektiği gibi bir iddiam yok elbette.

Olsa iyi olur ama 19 yıl önceki maşımın asgari ücretin 2 katı dolayında artması gerektiğini ve bu nedenle de emekli aylığımın 9 bin 126 lira olması gerektiğini istemek hakkımdır diye düşünüyorum.

Haksız mıyım?

Alman emeklisi Hans'ın karısı Emma'yı koluna takıp başta Antalya olmak üzere Akdeniz şehirlerimizdeki tatil yerlerine her yıl geliyor olması gibi ben de Karım Nesime'yi koluma takarak en azından Antalya'daki otellerin birinde yılda bir hafta olsa bile tatil yapabilirim belki.

''Hans ve Karısı Emma Antalya'ya geliyor her yıl, ben de Münih'e gitmeliyim'' gibi bir iddiam da yok, çünkü bir Türk emeklisi olarak İlkadım'dan Atakum'a giderken bile türlü hesapları yapmak durumunda kalıyorum.

Bayram ikramiyesi mi dediniz.

Bin 100 lira olarak verilecekse ki, öyle olacağı da anlaşılıyor.

Olsa da olur, olmasa da..

Yeter ki dolar zenginleri mağdur edilmesin.