ANA SAYFAYA DÖN Karakter boyutu :
Samsunlu matematikçinin başarısı...
8 Şubat 2010 Pazartesi / 17:20
ODTÜ, Samsunlu matematikçinin ürettiği formülün ders kitaplarında okutulabileceğine dair olumlu rapor verdi
Haberin fotoğrafları için tıklayın.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Samsunlu matematikçinin ürettiği 'elips ve çember arasındaki üretilen bağıntılar'ı kapsayan formülün ders kitaplarında okutulabileceğine dair olumlu rapor verdi.
Matematikçi Kerim Sarılar, elips ve çember arasındaki üretilen bağıntıları kapsayan formül geliştirerek, ders kitaplarında okutulması için çalışma başlattı. Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı, formül ve bağıntıların orta dereceli okullarda okutulabilmesi, tesviye edilebilmesi için TÜBİTAK ve üniversitelerin ilgili bölümlerinden akademik görüş talep edildi. Bunun üzerine TÜBİTAK konuyla ilgili birimlerinin olmadığını bertirken, ODTÜ Rektörlüğü'ne yapılan yazılı başvuru kabul edilip incelenmek üzere Fen ve Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü'ne gönderildi. Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Doğanaksoy tarafından yapılan incelemede, "İncelenmesi ve doğruluğunun değerlendirilmesi talep edilen çalışma bir elipsin alan ve çevre uzunluğunun yaklaşık değerlerle hesaplanmasını konu edinmektedir. Bilinen bir formülden hareketle ve basit aritmetik işlemler yardımı ile bazı elemanter eşitlikler elde edilmektedir. Elde edilen sonuçlar basit düzeyde ve doğrudur" denildi.
Matematikçi Kerim Sarılar, Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir Türk formülünün ders kitaplarında okutulacağını söyledi. Akademik ve ilmi tespitin kendilerinin önünü açmakla birlikte ülkenin önünün açılmasına da katkı sağlayacağını belirten Sarılar, "Orta dereceli okullarda öğrenciler tarafından anlaşılabilmesi, okutulabilmesi için formüllerimizi basit ve kolay anlaşılabilir bir düzeye indirdik. Bu bağıntılar birçok yeni formülün ilk halkasını oluşturan bir ana temeldir" dedi.

MATEMATİK FORMÜLÜ
Çap uzunluğu 2a olan bir asal çember referans alındığında elipsi yatay elips, çap uzunluğu 2b olan bir asal çember referans alındığında elipsi dikey elips olarak tanımladığımız; Çap uzunluğu 2a olan bir asal çember referans alındığında; Yatay elips için alan oranı Ao = b / a olarak tanımlı olup Ao ile gösterilen alan oranı 1 den küçük olup 1 > alan oranı > 0.01 arasında değerler alır. Yatay Elipsin Alanı = Pi * a * a * (b / a) Yatay elips için Çevre oranı bağıntısını; Ço = sqr(b/a +1) / sqr(2) Yatay elipsin çevresi Ç" = 2 * Pi * r * Ço Yatay elipse ait alan oranı ve çevre oranı değerleri ile yatay elips hesaplanıp çizilebilmektedir. Çap uzunluğu 2b olan bir asal çember referans alındığında; Dikey elips için alan oranı Ao = b / a, olarak tanımlı olup Ao ile gösterilen alan oranı 1 den büyük olup 1 < alan oranı < 100 arasında değerler alır. Dikey Elipsin Alanı = Pi * b * b / (b / a) Dikey elips için Çevre oranı bağıntısını; Ço = sqr(a/b +1) / sqr(2) olarak elde ettiğimiz bu bağıntılara göre; dikey elipsin çevresi Ç" = 2 * Pi * r * Ço dikey elipse ait alan oranı ve çevre oranı değerleri ile dikey elips hesaplanıp çizilebilmektedir.
 
Paylaş :
Facebook Facebook
Twitter Twitter
Google Google
Yahoo Yahoo
[ Arkadaşına Gönder ]
[ Yazdır ]
[ Geri Dön ]
 Yorumlar

Adınız
Yorumunuz
Kalan karakter
 Diğer Eğitim Haber Başlıkları
KPSS ertelendi
Bütün diplomalar tehlikede!
OMÜ'de kayıt günleri
Yakakentli Yüksek Okul istiyor
Samsun'da hukuk sempozyumu
OMÜ Beden Eğitimi'ne 311 öğrenci
'Başarı' hızla yükseliyor
Haftalık ders saatlerine düzenleme
Kosova ve Makedonyalı Türk öğretmenlere sertifika
Canik'e modern İHL
OMÜ yönetimine eleştiri
OMÜ konuk ağırladı
Samsun Valisi Aksoy: Okullaşma oranımız düşük
Teknopark 2011'de tamam
OMÜ'lü öğrenciler diplomalarını aldı
İTO'dan eğitime yüzde yüz destek
İlkadımlı eğitimciler Meşe'de stres attı
Tülay Başaran'da diploma sevinci
Ezgililerden Muhteşem Mezuniyet Töreni
Öğrencilerden resim sergisi
Ismail BAŞARAN (OLTAYA VURANLAR)
 
Hüseyin Özalp sevgisi
08.09.2010
 Çizlenimler (Murat İlhan çiziyor)
 Anket
 Görüntülü Haberler
Aşırı sıcaklar kedileri de bunalttı
Dünya Kupası'nın en iyi on golü
Samsun'da gazetecilere saldırdılar
Samsun'da gazetecilere saldırdılar
Küçük Elif Atatürk için ağladı
100 metreden gol attı!
 Röportaj
Futbolcuların antrenman saatleri değişmeli
Doktorlar ramazanın ilk günü iftar saatinden sonra hastanenin acil servisine gelen hasta sayısında artışlar yaşandığını, konuyla ilgili olarak halkı bilgilendirmenin şart olduğunu da özellikle belirttiler.
 Arama
Webde
Sitede
 Hava Durumu
Devlet Meteoroloji Isleri Genel Müdürlügü Devlet Meteoroloji Isleri Genel Müdürlügü Devlet Meteoroloji Isleri Genel Müdürlügü
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Editöre Yaz  | Künye | Reklam Ver | Seri İlanlar | Tavsiye Et  | Arşiv | Yasal Uyarı