bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Makedonya Ve Türkiye Devlet Tiyatroları Arasında İşbirliği Protokolü İmzalandı
YAŞAM // 25 Haziran 2015 Perşembe 00:00 // Güncelleme: 25 Haziran 2015 Perşembe 00:00

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ile Makedonya Ulusal Tiyatrosu ve Milli Kurum Türk Tiyatrosu arasında kültürel değişim alanında işbirliği protokolüne imza atıldı.

Balkanlarla geçmişten günümüze uzanan kültürel birlikteliği pekiştirmek, ortak işbirliği gerçekleştirmek ve kültürel çalışmaların tanıtımına yardımcı olmak adına önemli çalışmalar gerçekleştiren Devlet Tiyatroları, bu kapsamda ‘Kültürel Değişim İşbirliği Protokolü’ne imza attı.

Makedonya Ulusal Tiyatrosu ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya Devlet Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Necat Birecik, Makedonya Ulusal Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Dejan Projkovski, Makedonya Ulusal Tiyatrosu Müdürü Dejan Lilic, Milli Kurum Türk Tiyatrosu Müdürü Atilla Klinçe ve Devlet Tiyatroları Genel Müdür Yardımcısı Ercan Serin katıldı.

Devlet Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Necat Birecik, toplantının ardından Makedonya Kültür Bakanı Elizabeta Kanceska Milevska’nın kendilerini davet ettiğini ve bu işbirliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirdiğini belirtti.

Milevska yaptığı açıklamada bu antlaşmanın iki ülkenin kültürel değişimi açısından önemli olduğunu dile getirerek, özellikle ortak tarihi mirasın korunması başta olmak üzere iki ülkenin kültür alanında yakın ilişkilere sahip olduğunu ve İstanbul ve Üsküp’teki kültür merkezlerinin açılmasıyla bu işbirliğinin daha da derinleşeceğine inandığını ifade etti.

HEDEF ’BALKAN TİYATROLAR BİRLİĞİ’

Yoğun bir çalışma sürecinin sonunda böyle bir anlaşma yapmaktan gurur duyduklarını dile getiren Birecik, “Bu çalışma öncelikle iki ülke arasında imzalanmış kültürel işbirliği anlaşmasıdır. Taraflar arasında mesleki bilgi ve tecrübe paylaşımı amacıyla; rejisör, sanatçı, oyun yazarı, dekor, kostüm tasarımcısı ve bestekârların değişimi şeklinde bilindik bir işbirliği fakat nihai hedef ‘Balkan Devlet Tiyatroları Birliği’. Neden Balkan Devlet Tiyatroları Birliği? Çünkü Balkanlarla tarihten gelen ayrılmaz bir bütünlük söz konusu. Çünkü Balkanlarla kurduğumuz ilişki ne sınırlarla ölçülür ne de tarihin dayattığı gündemlerle sınırlanır. Tarihimiz boyunca övündüğümüz çok kültürlülüğümüzün en sağlam ispatıdır, Balkanlarla ilişkimiz. Bizim az ötemizde değildir Balkanlar, ortak geçmişimizin adresidir. Ve bugün bu ortak mirasın sesini daha da yükseltmek ve kültürel işbirliğinin daha da geliştirilebilmesi için bu protokolün tarihi bir adım olduğunu düşünüyorum. Bunu Türkiye Cumhuriyeti öncülüğünde gerçekleştirmek asıl amacımız” dedi.

Makedonya Ulusal Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Dejan Projkovski’yi İstanbul’da ‘Romeo ve Juliet’ oyununu sahnelemeye davet ettiğini belirten Birecik, Balkan ülkelerinin Devlet Tiyatrolarının Genel Sanat Yönetmenlerini de bu oyunun prömiyerine davet edeceğini ve projeyle ilgili görüş alışverişinde bulunacağını söyledi.

Birecik, Devlet Tiyatrolarının bölgelerinde gerçekleştirdiği festivallerden birine de protokolü imzalayan üç tiyatronun ortak gerçekleştireceği bir projeyi de yetiştirmek istediklerini kaydetti.