bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Dünya El Sanatları Kültür Müzesi Osmanlı’yı Yansıtıyor
YAŞAM // 23 Haziran 2015 Salı 00:00 // Güncelleme: 23 Haziran 2015 Salı 00:00

Dünya El Sanatları Kültür Müzesi, sergilenen eşyalarla Osmanlı döneminin kültürünü yansıtıyor.

Dünya El Sanatları Kültür Müzesi Osmanlı’yı Yansıtıyor
Gaziantep’te bulunan Dünya El Sanatları Kültür Müzesi’nde eski bakır eşyalar, Osmanlı dönemine ait şamdanlar, havanlar, gaz lambaları, vitrin süsleri, el yazma kitapları ve çeşitli tarihi eşyalar bulunuyor. Müzede Gaziantep ve Osmanlı kültürüne ait 2 bine yakın eser sergileniyor. 6 oda, 3 salon, 1 mağara ve bir de alışveriş bölümü olan müzede, mutfak ve hamama sahip bin 500 yıllık mağara da bulunuyor.

Mutfak bölümünde, Osmanlı mutfaklarında kullanılan bakır eşyalar sergileniyor. Hamam bölümünde ise Osmanlı hamam malzemeleri bulunuyor. Müzenin diğer 6 odasında ise Avrupa’nın çeşitli yerlerinden gelmiş 500 parça bulunuyor.

Dünya El Sanatları Kültür Müzesi’nin sahibi Hani Özaslan, Gaziantep’te kullanılan, Fransızlardan kalma savaş aletleri ve silahların olduğunu söyledi. Müzede Gaziantep ustalarının yaptığı bakır eşyalarının da bulunduğunu belirten Özaslan, “Avrupa’dan gelmiş türlü bakır eşya ve günümüzde kullandığımız eşyalar var. Kapı çeşitleri, kapı tokmakları, silahlar hançerler, bıçaklar var. Aynı zamanda Gaziantep’in bakır eşyaları var. Gramofon, radyo, televizyon, tablolarımız var. Gaziantep bakır eşyaları, Ermeni ve Osmanlı dönemlerine ait bakır eşyalar var, 200 yıla kadar varır müzedeki eşyalarımız” dedi.

Müzede Osmanlı dönemine ait kağıt ve gümüş paraların bulunduğunu vurgulayan Özaslan, “El yazması kitaplarımız bulunuyor Osmanlı arşivlerinde” ifadesini kullandı.

Müzedeki eşyaların satılık olmadığını ve müzeye ekleme yaptıklarını da söyleyen Özaslan, şunları kaydetti:

“Mağaramız çok eskidir. İçinde bir hamam ve bir mutfak bölümü bulunmaktadır. Mağara tabi ki çeşitli dönemlerde kullanılmıştır. Tarihine bakarsak bin yılı aşar,yapılış tarihleri. Biz de bakımını yaptık ve temizliğini yaptık. Işıklandırdık içini. İçinde hamam bölümü olan yerlere hamam malzemesi, mutfak olan bölüme de mutfak malzemelerini koyduk ve müze olarak da eşyalarımızı sergilemekteyiz.”
Dünya El Sanatları Kültür Müzesi Osmanlı’yı Yansıtıyor
Dünya El Sanatları Kültür Müzesi Osmanlı’yı Yansıtıyor
Dünya El Sanatları Kültür Müzesi Osmanlı’yı Yansıtıyor