bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Vitamin eksikliği öğrenme bozukluğu sebebi
SAĞLIK // 2 Eylül 2019 Pazartesi 15:22 // Güncelleme: 2 Eylül 2019 Pazartesi 15:22

Okula çağındaki çocuklarda vitamin eksikliği görülmesinin başarıyı olumsuz etkileyebileceğini söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şule Turan Akyol, “Vitaminlerin öğrenme, anlama ve dikkat üzerindeki etkileri bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bu nedenle çocukların vitamin seviyelerinin düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir” dedi

Vitamin eksikliği öğrenme bozukluğu sebebi

Vitamin eksikliği, okul çağındaki çocuklarda öğrenme ve dikkat sorunlarına yol açabiliyor. Konu hakkında uyarılarda bulunan VM Medical Park Samsun Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şule Turan Akyol, vitamin ve mineral eksikliklerinin çocukların öğrenme becerilerini etkileyen önemli faktörlerden olduğunu söyledi. Uzm. Dr. Akyol, okulların açılmasına sayılı günler kala “vitamin eksikliği” hakkında bilgiler verdi.

 


Düşünme, algılama, öğrenme ve dikkat olumsuz etkileniyor

 


Vitamin ve minerallerin bilişsel (kognitif) fonksiyonlar üzerinde etkileri olduğunun bilimsel olarak kanıtlandığını işaret eden Uzm. Dr. Akyol, “Beyin sinir hücrelerinin enerji metabolizması ve hücresel iletişimi sağlayan maddelerin salınımı için vitamin ve mineraller gereklidir. Vücutta vitamin ve mineral eksikliği olduğu takdirde bilişsel fonksiyonlardan düşünme, algılama, hafıza, öğrenme ve dikkat alanları doğrudan olumsuz etkilenir. Okul çocuklarına vitamin ve mineral takviyesi yapıldığında sözel öğrenme ve hafıza gibi fonksiyonların geliştiğine dair bilimsel çalışmalar bulunmaktadır” dedi.

 


Demir eksikliği davranışsal sorunlara yol açabilir

 


Yeterli miktarda vitamin B12 ve folat seviyesinin sağlıklı bir beyin dokusu için gerekli olduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Şule Turan Akyol  “D vitamininin sadece kemik gelişimi için gerekli olmadığı, antiinflamatuar etkisinin olduğu, DNA'yı mutasyonlara karşı koruduğu, otoimmuniteyi azalttığı, beyin dokusunda nöronların sağlıklı yaşaması ve fonksiyonlarını sürdürmesi için gerekli nörotik faktörleri artırdığı gösterilmiştir. Bunun dışında demir de merkezi sinir sisteminin fonksiyonu için gereklidir. Myelinin yapısında bulunmaktadır. Dopamin metabolizmasında da önemli olduğu sanılmaktadır. Nörotransmiter sistemdeki pek çok enzimin yapısında da bulunur. Bu nedenle demir eksikliğinde de çocuklarda bilişsel, motor ve davranışsal gelişim bozulmaktadır” şeklinde konuştu.

 


Tek tip beslenmeden uzak durun

 


Uzm. Dr. Akyol “Vitaminlerin öğrenme, anlama ve dikkat üzerindeki etkileri göz önüne alındığında eksikliklerinin hızla düzeltilmesi önem taşır. Çocukların yeterli mineral ve vitaminleri alacak şekilde beslenme çeşitliliğinin sağlanması, tek tip beslenmeden uzak durulması; kan vitamin değerlerinin kontrol edilerek düşüklüklerinin hızla tedavi edilmesi gerekmektedir. Çocuk bedeni çok hızlıyükselen bir bina inşaatıgibidir. Gerekli malzemeler olmazsa sağlam temelli binalar yapılamaz”şeklinde açıklamasınısonlandırdı.