bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Soğuk hava diş çürüklüğünü tetikliyor
SAĞLIK // 31 Ocak 2017 Salı 11:42 // Güncelleme: 31 Ocak 2017 Salı 11:42

Ordu Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Aytaç Bacınoğlu, kış aylarında artan üst solunum yolu enfeksiyonlarının burun tıkanıklığına yol açtığını, solunumun ağızdan alınması sebebi ile ağızda oluşan kuruluğun ise diş çürüklerinin artmasına neden olduğunu söyledi.

Soğuk hava diş çürüklüğünü tetikliyor
Her mevsim dikkat edilmesi gereken ağız ve diş bakımı kışı aylarında daha çok önem kazanıyor. Soğuk havalara bağlı olarak artan üst solunum yolu enfeksiyonları ise diş sağlığını olumsuz etkiliyor. Konuya ilişkin açıklama yapan Ordu Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Aytaç Bacınoğlu, “Özellikle kış aylarında insanlarımızın ağız ve diş sağlığına daha fazla önem vermeleri gerekiyor. Çünkü bu aylarda yaz aylarına göre daha çok kapalı ortamlarda bulunuyoruz, daha az vitamin ve güneş ışığına maruz kalıyoruz. Dolayısıyla hastalıklara yatkınlığımız artıyor. Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonları artıyor ve bu durum ağız sağlığını olumsuz etkiliyor” dedi.



“Ağız kuruluğu çürüğe yatkınlığı arttırıyor”

Üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren hastaların burun tıkanıklığına bağlı olarak ağızdan solunum yaptığını belirten Bacınoğlu, bu durumun ağızda kurumaya sebebiyet verdiğini söyledi. Ağız kuruluğunun ise diş çürüklerini arttırdığını dile getiren Bacınoğlu, “Üst solunum yolu enfeksiyonları kış aylarında artıyor ve ağız ve diş sağlığında problem oluşturabiliyor. Çünkü dişler ve üst solunum yolları bir birleri ile komşu olan yapılar. Bu sebeple üst solunum yollarında baş gösteren bir hastalık dişleri de etkileyebiliyor. Burun tıkanıklıkları, gece rahat uyuyamama problemlerine yol açıyor. Özellikle çocuklarda görülen bu durum karşısında burundan nefes alamayan çocuklar ağız ile solunum yapıyor. Ağız solunumu sebebi ile de ağızda kuruma meydana geliyor. Ağızdaki kuruma ise dişlerin çürüğe yatkınlığını arttırıyor. Özellikle ağız solunumu yapan bireylerde bu çürüklerin arttığını görebiliyoruz. Bu sebeple bireylerin yatmadan önce burun açıcı yöntemler kullanmaları gerekiyor” şeklinde konuştu.



“Kış aylarındaki diş bakımı yaz aylarına göre daha çok önem kazanıyor”

Kış aylarında insanların vücutlarını sıcak tutmak amacı ile şekerli besinler tükettiğini, ağız ve diş sağlığını etkileyen bu durum karşısında diş bakımının daha çok önem kazandığını aktaran Ordu Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Aytaç Bacınoğlu, “Kış aylarında insanlar vücudu daha sıcak tutmak amacıyla daha şekerli enerji verici yiyecekler tüketiyor. Meyve sebzeden daha çok karbonhidratlı besinler kullanılıyor. Bu tarz bireylerde çürük artışı gözlemlenebiliyor. Diş çürüklerini azaltmak içinde karbonhidratlı besinlerin tüketimini azaltmak gerekiyor veya diş fırçalamaya yaz aylarına göre daha sık kullanmaları gerekiyor” ifadelerini kullandı.