bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Her yıl bir ülke ölüyor!
SAĞLIK // 25 Ocak 2017 Çarşamba 14:13 // Güncelleme: 25 Ocak 2017 Çarşamba 14:13

"Sen İste Yeter Kanser Çeker Gider" projesinin bilgilendirme toplantısına katılan Samsun Valisi İbrahim Şahin, her yıl kanserden neredeyse bir ülke nüfusu kadar insanın kaybedildiği söyledi.

Her yıl bir ülke ölüyor!
Geçen yıl başlayan ve bu yıl 2. yılına giren "Sen İste Yeter Kanser Çeker Gider" projesi kapsamında bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Amisos Cafe’de düzenlenen toplantıya; Samsun Valisi İbrahim Şahin, Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Güney, Samsun Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, Samsun İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen, Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Coşkun Öncel ve sağlık görevlileri katıldı.



"Kanserden ölümler, 2014’te yüzde 20,7’ye çıktı"

Toplantıda bir konuşma yapan Vali İbrahim Şahin, "Kanser genetik bir hastalık gibi yorumlanıyor ama kanserde yüzde 90 çevresel, yüzde 10 genetik faktörler etkili oluyor. Dünyada 4 milyonu genç olmak üzere her yıl 7,6 milyon nüfus kanserden dolayı yitiriliyor. Neredeyse bir ülke bir yılda kanserden kaybediliyor. Bu hem dikkate alınması gereken hem de üzerinde çok çalışılması gereken bir konudur. Ülkemizde kanserden ölümler 2002 yılında yüzde 12 iken, 2014’te yüzde 20,7’ye çıkmıştır. Ölümlerin yüzde 21’inin kanser kaynaklı olması cidden ürpertiyor insanı" dedi.



"Tarama sayısı artırılmalı"

Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinin (KETEM) erken tanı için ciddi çalışmaları olduğunu söyleyen Vali Şahin, "Halk Sağlığı Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünün birlikte hareket etmesiyle 16 ilçeden 96 okulun projeye katılım sağladı. Yönlendirme yapan öğrencisi sayısı 296, yönlendirilen kişi sayısı ise 811, bu sayı belki 8 binlerde olmalıydı. Çocukların yönlendirmesiyle kanser taramalarına katılan kişilerden 10’unun HPV-DNA testinin pozitif olduğu, 3 kişinin GGK testinin pozitif olduğu, 12 kişinin mamografi sonucunun şüpheli bulunduğu ve ek tetkik istendiği, 2 kişinin de meme kanseri olduğu tespit edilmiştir" şeklinde konuştu.

Vali İbrahim Şahin’in konuşmasından sonra Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğünde görevli Dr. Elif Özkaya sunum yaparak, proje hakkında bilgi verdi. Böyle anlamlı bir projeye destek vermekten mutlu olduklarını söyleyen Samsun Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili ve Meclis Üyesi Nihat Soğuk, desteklerin vatandaşla olumlu yansımasını temenni etti. Vatandaşlara ulaşmada ve görsel basını kullanmada Samsun Büyükşehir Belediyesinin önemli destekler verdiğini ifade eden Samsun Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu ise, "Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı okulları, ailelere ulaşacak yol olarak görüyoruz. Bu anlamda bizim için çok önemli, bir kuşağı eğiterek, onların ailelerine ulaşmış oluyoruz. Kuşakta da bir algı oluşturuyoruz. Bu konuda destek olan herkese teşekkür ediyoruz" diye konuştu.