bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Gripten korunmak için sık sık bunu yapın
SAĞLIK // 15 Ocak 2020 Çarşamba 14:17 // Güncelleme: 15 Ocak 2020 Çarşamba 14:17
Gripten korunmak için sık sık bunu yapın

65 yaş ve üzerindekiler, 5 yaşın altındaki çocuklar, hamileler, kalp yetmezliği, diyabet, KOAH, astım, böbrek, karaciğer ve kalp hastalığı olanların ağır grip hastalığı için risk grubunda olduğunu söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, gribin ciddi akciğer enfeksiyonuna neden olabileceği uyarısında bulundu.

Gribin sıklıkla nezle ile karıştırıldığını belirten Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, iki hastalığın arasındaki farklar konusunda bilgiler aktardı. Prof. Dr. Leblebicioğlu, “Nezlede burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve hapşırık ön plandadır. Genelde ateş görülmez. Grip ise ateş, kas ağrısı, öksürük, halsizlik, boğaz ağrısı ve burun akıntısına neden olur. Ağır seyreden grip olgularının hastanede tedavisi olması gerekir. Grip ciddi akciğer enfeksiyonuna da neden olabilir. Özellikle 65 yaş ve üzeri kişiler, 5 yaşın altındaki çocuklar, hamileler, kalp yetmezliği, diyabet, KOAH, astım, böbrek, karaciğer veya kalp hastalığı olan kişiler ağır grip hastalığı için risk grubundadırlar” dedi. 

Gripten korunmak için ellerinizi sık sık sabunla yıkayın

Gripten korunmak için özellikle risk grubundaki kişilere her yıl aşı yaptırmalarının önerildiğini vurgulayan Prof. Dr. Leblebicioğlu, ayrıca hasta yakınları ve sağlık personelinin de hastalığın bulaşmasını önlemek için aşı olması gerektiğini söyledi.

Gripten korunmak için ellerin sık sık su ve sabunla yıkanması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Leblebicioğlu, alınabilecek diğer önemler konusunda ise şu bilgileri aktardı: “Hasta kişiler öksürük ve hapşırık sırasında mendil kullanmalıdır. Kesinlikle el içine hapşırılmamalıdır. Hastaların maske kullanması çevredeki kişilere bulaşmasını azaltacaktır. Hasta kişiler, okula veya işe girmemeli, toplu yaşam alanlarından uzak durmalıdırlar. Hamilelerin grip aşısı yaptırması önerilir. Eğer aşılı değillerse grip olan bir hastanın kesinlikle bakımını üstlenmemeli, aynı oda da bulunmamalıdırlar. Grip hastaları mutlaka istirahat etmeli, bol sıvı almalıdır. Tedavide antibiyotiklerin yeri yoktur. Grip için spesifik antiviral ilaçlar özellikle hastalığın başlangıcında ilk 48 saat içinde daha fazla etkilidir.”