bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
4 Günlük Diyet Önerisi
SAĞLIK // 11 Eylül 2016 Pazar 00:00 // Güncelleme: 11 Eylül 2016 Pazar 00:00

FBM Tıp Merkezi Diyetisyeni Mustafa Tilekli, diyet yapanlara Kurban Bayramı için tavsiyelerde bulundu.

4 Günlük Diyet Önerisi
Diyetisyen Mustafa Tilekli, özellikle şeker ve et tüketiminin çok yoğun olacağı bu 4 günde vatandaşların dikkat etmesi gerekenleri anlattı. Düzenli yürüyüş yapmanın önemini vurgulayan Tilekli, "Her bayram, kilo problemi yaşayan veya herhangi bir sağlık problemi olan herkesin beslenmesine daha çok dikkat etmesi gereken günler olarak karşımıza çıkıyor. Kurban Bayramı, Ramazan Bayramı’na nazaran et tüketiminin de tatlı tüketimine ilave olarak arttığı günler olduğu için bir nebze daha fazla özen gösterilmesi gerekiyor. Özellikle Kurban Bayramı kahvaltılarda klasik düzenin dışında etin bol yenildiği günlerdir. Son zamanlarda ekmek yenilmediği zaman sınırsız et tüketiminin zararlı olmayacağı yönünde yanlış bir algı mevcut. En nihayetinde et, hazırlanması, pişirilme tekniği ve tüketilme miktarı açısından dikkat edilmediğinde vücutta yağ olarak depolanacaktır. Yağ olarak depolanmasının yanına kalp damar hastalığı bulunan kişilere ilave risk oluşturacaktır. Yani karbonhidrat almayıp sadece salatayla sınırsız bir et tüketmekte problem olmaz diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. 4 günlük bayram süresince gün içinde değişen öğün saatleriniz ve diyetinizin içeriğini dengelemek adına özellikle akşam yemeklerini erken yedikten sonra gece atıştırmalıklarını mümkün olduğunca azaltmalı, hatta bırakmalısınız" dedi.
Kavurmanın Kurban Bayramı’nın vazgeçilmezi olduğunu hatırlatan Tilekli, "Elbette ama onda da yağ içeriğine dikkat ederek tüketmekte fayda var. Unutmayın yeteri kadar harcanmayan enerji en büyük depolanma sebebidir. Havalar henüz soğumamışken bayram süresince düzenli yürüyüşlerinizi ihmal etmeyin. Dışarıda yürüme fırsatı yoksa evde de zamanınızı ayırıp yapabileceğiniz onlarca farklı egzersiz programları mevcuttur. Et tüketirken dikkat etmesi gereken bir diğer grup ise demir eksikliği bulunanlardır. Özellikle gelişme çağında bulunan ve aynı zamanda demir eksikliği yaşayan çocuk veya ergenlerin et tüketirken yanında yoğurt, ayran, cacık gibi kalsiyum içeriği yüksek gıdaları azaltmaları, hatta çıkarmaları gerekir. Tüketilen etin demirinden en iyi faydalanma yolu ise beraberinde yenilen salataya limon ilave etmek olacaktır. Bu kadar etin tüketileceği günlerde tabi ki tatlıya da en az et kadar dikkat edilmesi gerekir. Halihazırda diyet yapan kişilerin bayram sonrası diyetlerine adapte olma konusunda zorluk yaşamamaları için bu genel önerilere daha çok dikkat etmesi gerekir” diye konuştu.