bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Sürücülere ’kış lastiği’ uyarısı
GÜNCEL // 24 Kasım 2016 Perşembe 17:48 // Güncelleme: 24 Kasım 2016 Perşembe 17:48

Samsun İl Emniyet Müdürlüğü, kış lastiği uygulamasının 1 Aralık itibariyle başladığını duyurdu.

Sürücülere ’kış lastiği’ uyarısı
İl Emniyet Müdürlüğü’nden kış lastiği uygulaması hakkında açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Kış lastiği; üzerinde M+S işareti ve/veya kar tanesi (snowflake) işareti bulunan ve 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda yol tutuşunu artırmak amacıyla bileşimi özel olarak belirlenmiş ve sırt yüzeyinde özel olarak tasarlanmış desenleri bulunan lastik türüdür. Sadece buzlu zeminlerde kullanılabilen çivili lastikler de kış lastiği yerine geçer. Ülkemizde tescil edilmiş olsun veya olmasın şehirlerarası karayollarında seyreden tüm kamyon, çekici, tanker, otobüs, minibüs ve kamyonet türü araçlar ile Karayolu Taşıma Yönetmeliği uyarınca ’A’ türü yetki belgelerine kayıtlı otomobillerde her yılın 1 Aralık ile takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kalan dört aylık dönemde kış lastiği kullanılması zorunludur. Yük ve yolcu taşımacılığı yapan; Kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin kış lastiği olması zorunludur. Yük ve yolcu taşımacılığı yapan; kamyonet, minibüs, taksi-dolmuş ve ’A’ türü yetki belgelerine kayıtlı otomobillerin tüm lastiklerinin kış lastiği olması zorunludur. Her yılın 1 Aralık ile takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kalan dört aylık dönemle ve varsa Bakanlıkça belirlenen artırımlı sürelerle sınırlı olmak üzere şehir içi taşımacılıkta kış lastiği uygulaması ile ilgili hususlar ortalama yerel sıcaklıklar dikkate alınarak ilgili Valiliklerce belirlenir ve uygulanır. Hükmüne istinaden; ilimiz şehir içinde kış lastiği uygulaması ile ilgili valiliğimizce alınan karar doğrultusunda, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün ortalama sıcaklık verilerine göre hava sıcaklık değerinin 7 derece ve altında olduğu 1 Aralık ile 28 Şubat tarihleri arasında şehir içi yük ve yolcu taşımacılığı yapan araçlarda kış lastiği kullanma zorunluluğu getirilmiştir.

Denetimlerde uygulanacak usul ve esaslar kış lastiğinin zorunlu olduğu süre içerisinde; kamyon, çekici, tanker, otobüs, minibüs, otomobil ve kamyonet türü araçların lastiklerinin yanaklarında (M+S) işareti veya (M+S) işareti ile birlikte kar tanesi (snowflake) işareti veya sadece kar tanesi (snowflake) işareti aranacaktır. Seyir esnasında değiştirilmek zorunda kalınan lastiklerin yerine takılacak lastiklerin de kış lastiği olması zorunludur. Yapılan denetimlerde aynı dingil üzerinde içte yer alan lastiklerde (M+S) işaretinin okunamaması halinde sırt deseninin kış lastiğine uygunluğu kontrol edilir. Lastiklerin kaplama yapılarak kullanılması halinde lastik omuzlarında (M+S) işareti olsa dahi, sırt deseninin kış lastiğine uygun olması zorunludur. Kamyon, çekici, tanker, otobüs, yarı römork ve römork türü araçlarda lastik diş derinliği en az 4 mm olmak zorundadır. Yönetmelikte belirtilen şartlara uymayan aracın işletenine 655 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 28’inci maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendinin Bakanlığa verdiği yetki çerçevesinde 602 (01 Ocak 2017 tarihi itibariyle yeniden değerlendirme oranına göre artırım yapılacaktır) Türk Lirası tutarında üçüncü fıkrada belirtilen görevlilerce idari para cezası karar tutanağı düzenlenir. Bu araçların lastiklerini uygun hale getirebilecekleri en yakın yerleşim birimine kadar gitmelerine denetimle görevli personel tarafından izin verilir. İzin verilen yerleşim yerinin adı söz konusu idari para cezası karar tutanağı üzerinde belirtilir" denildi.