bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Akademik Düşünce Enstitüsü'nden 'Engelliler Günü' paneli
GÜNCEL // 4 Aralık 2018 Salı 10:13 // Güncelleme: 4 Aralık 2018 Salı 10:13

Merkezi Samsun’da bulunan Akademik Düşünce Enstitüsü, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla bir panel düzenledi.

Akademik Düşünce Enstitüsü'nden 'Engelliler Günü' paneli

Samsun Öğretmenevi’nde gerçekleştirilen panele Samsun Engelliler Federasyonu Başkanı Mehmet Akbulut, Karadeniz Engelliler Federasyonu Genel Sekreteri Davut Gökmen, Altı Nokta Körler Derneği Samsun Şube Başkanı Aynur Yiğit ve Samsun Görme Engelliler Spor Kulübü Genel Sekreteri Ufuk Gürbüz katıldı.

Panele yoğun ilgi gösteren engelliler, panel sürecinde engellilerin sorunları hakkında düşüncelerini paylaştılar. Panelin açılış konuşmasında Başkan Metin Öz ve Başkan Yardımcısı, Yüksel Gürbüz söz aldı.

Başkan ÖZ konuşmasını enstitüleri hakkında bilgi vererek başladı.


Türkiye Genelinde 25 ile ve Azerbaycan’a Yayılan Bir Cemiyetiz


16 Temmuz 2017 tarihinde yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin bilimsel yayınlarını yayınlayabilmesi için kurmuş olduğumuz internet sitemiz üzerinden geçtiğimiz 1.5 yılda Türkiye genelinde 25 ile ve Azerbaycan’a yayılan 60 araştırmacı ve 8 akademisyenin bulunduğu bir cemiyet oluşturduk. 4 ay önce ise kurduğumuz sivil toplum kuruluşuyla cemiyetimize resmiyet kazandırdık.


ÜLKEMİZDE BİR İLKİ BAŞARDIK


10 ilde temsilcisi bulunan enstitümüz 2 dilde bilimsel yayın yapan Karadeniz bölgesinde tek, Türkiye genelinde ise 2 kuruluştan biridir ancak araştırmacılarımızın farklı illerde bulunması ve il temsilcilerimizin olması yönüyle ülkemizde bir ilki başardığımızı söyleyebilirim.  Bu kuruluşun merkezinin Samsun’da olmasından dolayı faaliyetlerimizden şehrimiz adına hem mutluluk hem de gurur duyuyoruz. Bilimin ışığıyla toplumu aydınlatmaya devam edeceğiz dedi.

Başkan ÖZ, günün anlam ve önemi hakkında ise şu açıklamalarda bulundu.


Toplumumuzdaki Bilinç Eksikliği Engelli Bireylerin Sosyal Hayattan Soyutlanmasına Yol Açıyor


Günün anlam ve önemi hakkında ise belirtmek gerekir ki maalesef toplumumuzun engelliler ve engellilerin sorunları hakkında bilinç eksikliği bulunmaktadır. Bu durum engelli bireylerin ilkokuldan sonra eğitim sürecinden ayrılmasına, iş hayatında aktif rol alamamasına, kısaca söylemek gerekirse sosyal hayattan soyutlanmasına yol açmaktadır. Bizler de bu konuda 4 sivil toplum kuruluşunun değerli temsilcilerinin katılımıyla düzenlediğimiz panelle ve devam eden süreçte yayınlayacağımız raporla toplumsal bilince katkıda bulunmayı kendimize görev edindik.


Bugün Kaldırmadığımız Engellere Yarın Bizlerde Takılabiliriz


Panelin ana mesajını da “engelleri kaldır” olarak belirledik. Çünkü bugün kaldırılması için uğraşmadığımız engellere, yarın bizlerde takılabiliriz. Dolayısıyla bu bilinçle hepimiz elimizi taşın altına koymalı, üstümüze düşen sorumluluktan kaçmamalıyız.

Başkan Yardımcısı Yüksel Gürbüz konuşmasında, “Görme engelli bir babanın oğlu olarak engelli insanları yaşamım boyunca birlikte oldum. Engelli insanlar en iyi görebilen, en iyi duyabilen, en iyi koşabilen insanlarımızdır. Bu insanlar sadece fiziksel engellidir. Geleceğin yöneticileri olan bizler, ülkemizi, illerimizi, ilçelerimizi engellilerin sorunlarını çözmek için birlikte yöneteceğiz.” dedi. Açılış konuşmalarının ardından panel programına geçildi.

Panel konuşmacılarından Ufuk Gürbüz, engellilerin hak taleplerinin gelişim süreci hakkında sunumunu gerçekleştirdi. Engelli derneklerinin kuruluş süreci hakkındaki tecrübelerini aktardı. Mehmet Akbulut ise devletin engelliler için sağladı kolaylıklar ve engellilerin kurumsallaşması süreci hakkında bilgi verdi. Konuşmacılardan Aynur Aydın engellilik nedir, engellilerin sosyal yaşam ve eğitim alanında karşılaştığı sorunları vurguladı. Aydın özellikle kırsal kesimlerdeki engellilerin yaşama uyumu noktasında çalışmalarının artması gerektiğini söyledi.

Son konuşmacı Davut Gökmen ise engellilere sağlanan başlıca ekonomik haklar üzerinde durdu. Moderatör Kaan Akman, engellilerin kurmuş oldukları derneklerin, engellilerin toplumla bütünleşmesindeki rolüne değinerek, engellilerin kişisel ve mesleki gelişiminde sivil toplum kuruluşlarının önemini vurgulayarak panel konuşmalarını sonlandırdı. Katılım belgelerinin verilmesinin ardından panel sona erdi.

Akademik Düşünce Enstitüsü'nden 'Engelliler Günü' paneli