bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
“Kimse fındık fiyatlarından memnun değil”
EKONOMİ // 9 Aralık 2016 Cuma 14:41 // Güncelleme: 9 Aralık 2016 Cuma 14:41

Türkiye Ziraatlar Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, fındık fiyatlarında istikrar olması gerektiğini ifade ederek, “Üreticilerin elinde çok yoğun fındık bulunmamasına rağmen oluşan fiyatlar kabul edilebilir değil. Bizim tek istediğimiz şey fiyat istikrarı” dedi.

“Kimse fındık fiyatlarından memnun değil”
Ordu’da sezona 15 TL seviyelerinde başlayan fındık fiyatları inişli çıkışlı bir grafik çizerek 10 TL seviyelerine geriledi. Serbest piyasada bugün 10.25 TL’den satılan fındık fiyatlarında artış yaşanmazken bu durum üreticileri tedirgin etmeye başladı. Fındık fiyatları ve üreticilerin istekleri konusunda açıklama yapan TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, fındıkta oluşan fiyatların üreticileri gerçek manada mağdur ettiğini söyledi.



“Üreticiler direniyor”

Bu sezon fındıkta rekoltenin düşük olmasına rağmen fiyatların niçin düştüğüne anlam veremediklerini dile getiren Soydan, “Fındıkta bu yıl rekolte düşüklüğü yaşandı. Bunu tüm fındık sektörü kabul etmiş durumda. Ama fındık rekoltesinin az olduğu bir dönemde fındık ihracatının normal seviye de olmasına rağmen fındık fiyatlarının 15 TL’ye çıkıp bugün 10 TL seviyelerinde olması üreticiyi gerçekten mağdur ediyor. Üretici hak ettiği rakamlara fındığını satmak istiyor. Üreticiler bugünlere kadar direndi, sabretti ve hala da direniyor” diye konuştu.



“Serbest piyasanın daha şeffaf olması gerekiyor”

Mevcut fındık fiyatlarının üretici, manav ve bazı ihracatçılar tarafından kabul edilmediğinin altını çizen Soydan, “Bugünlerde oluşan fındık fiyatlarını üreticilerimiz, manavlarımız ve ihracatçılarımızın bir kısmı kabul etmiyor ama maalesef tekelleşen serbest piyasada, rekabetin olmadığı bir fındık politikasına gidildiğini açıkça görüyoruz. Bu durumun muhakkak değişmesi gerekiyor. Serbest piyasanın daha şeffaf halde olması lazım. Üreticiler açısından fiyatlar mağdur edici bir durumda. Çünkü kış ayı içerisindeyiz borcu olan üreticiler ve kış hazırlığı yapan üreticilerimiz var. Buna rağmen üreticilerimiz fındığını panik havası ile satmadı, sadece ihtiyacı kadar pazara indirdi” şeklinde konuştu.



“Tek istediğimiz fiyat istikrarı”

Fındık üreticisinin elinde fazla bir fındık kalmadığını aktaran ve fiyat istikrarı istediklerini vurgulayan TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, “Üreticilerin elinde çok yoğun fındık bulunmamasına rağmen oluşan fiyatlar kabul edilebilir değil. Bizim tek istediğimiz şey fiyat istikrarı” ifadelerini kullandı.