bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Hububat Ve Bakliyat İhracatı Mayıs’ta Düştü
EKONOMİ // 23 Haziran 2015 Salı 00:00 // Güncelleme: 23 Haziran 2015 Salı 00:00

Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatında dünyada söz sahibi olan Türkiye’nin Mayıs ayındaki ihracatı, özellikle Orta Doğu’da yaşanan savaş ve kaos ortamı ile dünyadaki genel durgunluk nedeniyle yüzde 11 oranında azaldı. AKİB bünyesindeki Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin Mayıs ayı ihracatındaki düşüş ise yüzde 33 oldu.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) 2013 Çalışma Raporu’na göre, un ihracatında dünya birincisi, makarnada dünyanın 5. büyük üreticisi ve 2. büyük ihracatçısı olan Türkiye’nin hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatında, Mayıs 2015’te büyük düşüş yaşandı. Bu düşüşte, gerek Orta Doğu’da devam eden savaş ve kaos ortamı gerekse dünyadaki durgunluk etkili oldu. İHA muhabirinin derlediği verilere göre, AKİB’in Mayıs 2015 ihracat rakamlarına bakıldığında, söz konusu ay geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında hem Türkiye genelinde hem de AKİB bünyesinde Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri sektörü ihracatı gözle görülür şekilde azaldı. 2015 yılı Mayıs ayı sektörel bazda ihracat rakamları incelendiğinde, Türkiye hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatı 2014 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 11,2 oranında geriledi. Mayıs ayındaki ihracat 482 milyon dolar olarak gerçekleşirken, sektörün 2015 yılı Mayıs ayında Türkiye toplam ihracatındaki payı ise yüzde 4,5 oldu.

AKİB’DEKİ DÜŞÜŞ YÜZDE 33

Öte yandan, AKİB bünyesindeki Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin 2015 yılı Mayıs ayı ihracatındaki düşüş ise çok daha yüksek oldu ve birliğin ihracatı yüzde 33 azaldı. AKİB Genel Sekreterliği’nin tarım bünyesindeki ihracatında birinciliği göğüsleyen, ürünlerinin kalitesiyle uluslararası piyasada yerini sağlamlaştırmış bir sektörü olan Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, Mayıs ayında 75 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Geçen yılın Mayıs ayına göre, sektör ihracatı yüzde 33 oranında azalırken, ülke geneli hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatındaki payı yüzde 16 olarak gerçekleşti.

Birliğin Mayıs 2015’te değer bazındaki ihracatı ürün gruplarına göre incelendiğinde, pastacılık ürünleri yüzde 34 ile ilk sırada, bakliyat yüzde 25 ile ikinci sırada, bitkisel yağlar yüzde 11 ile üçüncü sırada yer aldı.

Birliğin ihracatı ülkeler bazında incelendiğinde ise Irak’a yapılan ihracat geçen yıla göre yüzde 36 oranında, Suriye’ye yapılan ihracat yüzde 10 oranında ve Sudan’a yapılan ihracat yüzde 27 oranında azalmasına karşın, Irak yüzde 27’lik pazar payı ile ilk sırada, Suriye yüzde 15 ile ikinci sırada, Sudan da yüzde 4 ile üçüncü sırada yer aldı.