bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Hancıoğlu'dan bankacılık eleştirisi
EKONOMİ // 28 Ekim 2022 Cuma 17:10 // Güncelleme: 28 Ekim 2022 Cuma 17:10
Hancıoğlu'dan bankacılık eleştirisi

Ak Parti iktidarını, ülke ekonomisini, milletin cebindeki parayı, kursağından geçen lokmayı siyasi ihtiraslarına yem etmekle suçlayan CHP’li Neslihan Hancıoğlu bu yaklaşımın yeni felaketlere davetiye çıkardığını vurgulayarak “ne ülke ekonomisinin ne bankacılık sektörünün ne de vatandaşımızın böyle bir sorumsuzluğu kaldıracak tahammülü ve gücü kalmadı” dedi.

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, uygulanan makroekonomi politikaları ve bunun bankacılık sektörü ve finans piyasalarına yansımaları üzerinden iktidarı hedef aldı.

Genel Kurul gündemindeki torba yasanın ‘dijital bankacılık’ ile ilgili maddesi üzerine söz alan Hancıoğlu, teknolojideki ilerlemenin bankacılık sektörüne avantaj sunduğu kadar büyük bir baskı da yarattığını belirterek bu durumun güvenlik riski, likidite riski, operasyonel risk gibi birçok teknik risk faktörünü tetiklediğini vurguladıktan sonra sözlerini şöyle sürdürdü:


YÜZDE 10,5 FAİZLE KREDİYİ KİM ALABİLİYOR?


“Fakat risk faktörleri arasında özellikle bu dönemde en belirleyici unsur ‘siyaset’ olmuştur. Bankaların temel faaliyet alanı olan mevduat, kredi ve döviz piyasalarında kaos yaratan siyasi manevralardan söz ediyorum…

Tabela faizi güya yüzde 10,5'a kadar indirildi. Gidin isteyin bakalım, hangi bankadan bu oranda kredi çekebileceksiniz. Sanayici, KOBİ'ler yatırım yapacak, üretim yapacak, krediye erişemiyor; bankalar istese de kredi veremiyor, kredi veremeyen bankalar dolayısıyla mevduat da toplamak istemez.

Hiperenflasyon dönemini yaşıyoruz; uzun vadeli kredi ve mevduat sistemi fiilen rafa kalkmış durumda, derecelendirme kuruluşları Türk bankalarının riskinin arttığını raporluyor; kamu bankaları, tıpkı diğer bütün kamu kurumları gibi, bir siyasi partinin arka bahçesi, finansal operasyon merkezi hâline dönüştürülmüş.


TAHAMMÜL DE GÜÇ DE KALMADI!

Dahası da var ne yazık ki: Yabancı yatırımcılar, Türk bankalarındaki halka açık hisselerini hızla elden çıkarıyor. Merkez Bankası verilerine göre 14 Ekim haftasında yabancı yatırımcı, borsada 169,2 milyon dolarlık daha satış yaptı. Satışların büyük çoğunluğunu bankaların halka açık hisseleri oluşturuyor.

İşte, bu tabloyu doğru okuyamazsınız, iktisat bilimiyle inatlaşırsanız, ülkenin ekonomisini, milletin cebindeki parayı, kursağından geçen lokmayı siyasi ihtiraslarınıza yeme derseniz işte o zaman, yeni felaketlere davetiye çıkarırsınız. Ne ülke ekonomisinin ne bankacılık sektörünün ne de vatandaşımızın böyle bir sorumsuzluğu kaldıracak tahammülü ve gücü kalmadı.”