bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Çiftçi borç erteleme istiyor
EKONOMİ // 18 Temmuz 2018 Çarşamba 14:06 // Güncelleme: 18 Temmuz 2018 Çarşamba 14:06

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ile biraraya gelen Samsun'daki Ziraat Odası Başkanları, fındıkta yüzde 100'e varan dökülme olduğuna dikkati çekerek çiftçilerin borç erteleme dileklerini ilgili birimlere iletmesini talep etti

Çiftçi borç erteleme istiyor

Aralarında Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü ve Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı'nın bulunduğu Ziraat Odası Başkanları, Türkiye Ziraat Odaları Birliği(TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar ile biraraya geldi.

Buluşmada Ziraat Odaları Başkanları, 400 rakımın altında ki arazilerde  fındık dökümü yaşandığına dikkati çekerek rekoltenin beklendiğinden daha az çıkacağını öne sürdü, çiftçinin bankalara olan borçlarının ertelenmesini talep etti. TZOB Başkanı Bayraktar'tan taleplerinin ilgili kurumlara iletilmesini talep eden başkanlar,  2017 yılına oranla fındıkta verimin yüzde 50 kayıp yaşandığına dikkati çekti, fındık dökülme oranın yüzde 100'e varacağını ileri sürdü. Başkanlar, TZOB Başkanı Bayraktar'a taleplerini içeren raporu teslim etti.


ÜRETİCİ DESTEKLENMELİ

Rapor hakkında bilgi veren Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Avcı, "İlimiz Kavak, Alaçam,19 Mayıs ve Asarcık ilçelerinde yağışların yeterli olmaması ve kuraklık sebebi ile buğdayda verim kaybı yüzde 50 olduğunu bundan dolayı da bu bölgede ki çiftçilerimizin de borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi hususu arz edilmiştir. Ayrıca sunulan raporda bölgemizde tütün üretimi yapılmakta olup fakat tütün bir tarım ürünü gibi görülmeyerek hiçbir destekten tütün üreticisi faydalanamamaktadır. Tütün üreten çiftçilerimizin de mağdur olmaması için Tarım ve Orman Bakanlığımızın gerekli desteklemeleri sağlaması arz edilmiştir "dedi.


2B MAĞDURİYETİ SÜRÜYOR

Avcı şöyle devam etti; " Büyükşehir Yasası ile birlikte çeltik dikim alanları daralmıştır. Yerleşim alanlarına yakınlık mesafesi uzadığı için çeltik alanları azalmıştır. Çeltik Kanunu'nun 19. maddesine iyileştirme yapılarak çeltik ekim alanlarının yerleşim alanlarına yakınlaştırması böylece çeltik dikim alanlarının iyileştirilmesinin sağlanması hususu arz edilmiştir. Ayvacık İlçesinde yapılan 2B çalışmaları tamamlanmış olan  yerlerde sehven veya bilirkişi hatasından dolayı 2B kapsamına alınmayan üzerinde 30-40 yıllık fındık bahçesi bulunan orman vasfını yitirmiş bu gibi parsellerin 2B çalışmasını yapan heyet tarafından yeniden incelenerek çiftçilerin mağduriyetinin giderilmesi ayrıca Cumhuriyet tapusu olan çiftçilerimize 2B arazilerinin ücretsiz olarak verilmesi hususları TZOB Genel Başkanımız  Sayın Ş.Şemsi Bayraktar'a rapor halinde arz edilmiştir "diye konuştu.