bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Atakum'a Halk Yem Evi
EKONOMİ // 12 Kasım 2020 Perşembe 18:03 // Güncelleme: 12 Kasım 2020 Perşembe 18:03
Atakum'a Halk Yem Evi

Hayvan besiciliğini yerel kalkınma hedefi kapsamında destekleyen Atakum Belediyesi, Halk Yem Evi ile Samsun’da bir ilke daha imza attı. Başkan Av. Cemil Deveci’nin makine başına geçerek ilk yem kırma işlemini gerçekleştirdiği tesis, geçimini hayvancılıkla sağlayan kırsal mahalle sakinlerinin üretim maliyetlerini düşürecek, Atakum kırsalında yetişen hayvanların fabrikasyon yemler yerine doğal ürünlerle beslenmesini sağlayacak, bölgedeki süt ve et verimini artıracak. Atakum Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü’nce Taflan Merkez Mahallesi Özören Yolu üzerinde hizmete sunulan Halk Yem Evi’nden Atakum’un kırsal mahallelerinde yaşayan hayvan besicileri hiçbir ücret ödemeden faydalanabilecek. Tesisin etrafında oluşturulan müze alanı ise tarım ve hayvancılığa ilgi duyan herkes tarafından ücretsiz ziyaret edilebilecek.


BESİCİLER DAHA FAZLA KAZANÇ SAĞLAYACAK

Hayvancılıkla uğraşan yurttaşlar, ellerinde bulunan arpa, buğday, mısır, kepek, yonca gibi ürünleri Halk Yem Evi’ne getirerek tesisteki yem kırma makinesinde işlemden geçirebilecek. Tüm hizmet giderlerinin Atakum Belediyesi tarafından karşılanacağı Halk Yem Evi’nde üretilen doğal besinleri tüketen büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar, sağlıklı beslenme olanağına kavuşacak. Atakum’da üretilen süt ve etteki verimi artırmayı hedefleyen proje hayvan besicilerinin cebini de rahatlatacak. Üretim maliyetlerini düşürürken ürün verimini artıran Halk Yem Evi, besicilerin daha fazla kazanç sağlamasına olanak tanıyacak. Atakum Belediyesi İlhan Kılıç Kilitli Parke Taş Üretim Tesisleri’ne komşu olan Halk Yem Evi, hafta içi her gün mesai saatleri içerisinde besiciler tarafından kullanılabilecek. Atakum Belediyesi, gelecek dönemde ilçenin 27 kırsal mahallesinde yaşayan tüm yurttaşların kolayca erişebileceği noktalara kuracağı yeni tesisler ile Halk Yem Evi sayısını artıracak. Yem kırma işlemi için tesisi kullanan besicilere, Atakum Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü’nün uzman veteriner hekimleri ve ziraat mühendislerince eğitimler verilecek. Üreticiler, modern üretim yöntemleri hakkındaki güncel gelişmelerden düzenli şekilde haberdar edilecek.



MÜZE ALANI  IŞIK TUTUYOR

Atakum Belediyesi Halk Yem Evi, tarım ve hayvancılığa ilgi duyan, çocuklarını bu alanlarla tanıştırmak isteyen yurttaşlar için de bir tarım müzesi işlevi görüyor. Tesisin etrafında oluşturulan müze alanında; düven, saban, diğren, boyunduruk, zevle, yaba, orak, tırpan, karalayız, hızar, hamut, semer, yular, kağnı tekeri ve kara patoz gibi modern tarım öncesi kullanılan tarihi üretim aletleri sergileniyor. Ayrıca hayvancılığın temel besin maddeleri olan buğday, ayçiçeği küspesi, pamuk küspesi, yulaf, korunga, saman, mısır silajı, yem bezelyesi, çayır otu, fiğ, soya küspesi, kepek, mısır, arpa ve yonca gibi yem bitkileri ziyaretçiler tarafından yakından incelenebiliyor. Halk Yem Evi, bu yönüyle geçmişten günümüze tarım ve hayvancılığa ışık tutan bir merkez olma özelliğini taşıyor. Tesisi ziyaret eden yetişkinler sergilenen tarım aletleri ile nostalji yaşarken kentlerde yetişen çocuklar ise sofralarına gelen besinlerin üretim sürecini dokunarak öğreniyor.


Atakum’un peynirde markalaşacağını belirten Belediye Başkan Cemil Deveci, “Bir başka şey daha yapıyoruz. Hayvancılık öneriyoruz. Sütünden de peynir, tereyağ gibi ürünler yapmak gerekiyor. Küçük, mobil mandıralar oluşturmaya çalışıyoruz. Bu mandıralarda doğal ortamda yetişmiş hayvanların sütünden markalaşmış ürünler oluşturmak istiyoruz. Örneğin Kars kaşarı gibi Samsun veya Atakum Burması diyebileceğimiz peynir türleri üretmeye, bunları da markalaştırma üzerinde çalışıyoruz. Arkadaşlarımız üretimin nasıl steril şartlarda yapıldığını kırsal mahallelerde anlatıyorlar. Daha sonra da mobil mandıralarda veya bölgelerindeki mandıralarda üretim gerçekleşecek. Biz yine ürünlerin sağlıklı ve steril koşullarda üretildiğini takip edeceğiz. Sonra da ‘Bu ürünler doğal ortamda üretilmiş, hijyenik koşullarda bizim kontrolümüzde size ulaştırılmıştır’ diyeceğiz, imzamızı atacağız. Siz de hiç tereddüt etmeden steril ve doğal ürünler olarak tüketeceksiniz” ifadelerini kullandı.


‘600 DÖNÜME EKİLECEK TOHUM DAĞITIYORUZ’

Atakum Belediyesi’nin Karadeniz’deki ilk tohum merkezi olan AtaTohum’u kurduğunu hatırlatan Başkan Deveci, “Biz aynı zamanda tohum bankası da kurduk. Bu coğrafyanın topraklarında üretilebilen damak tadımız olan buğdayları toplamaya çalışıyoruz. AtaTohum’da tohum türlerini çoğaltıyoruz, sizlere dağıtıyoruz. 50-60 dönüme ekilebilecek tohum dağıttık. Önümüzdeki yıl 600 dönüme ekilebilecek tohum dağıtacağız. Bir sonraki yıl zaten Atakum’un ve tüm ilçelerin ihtiyacını karşılayabilecek yerel tohuma ulaşmış olacağız. Yerel tohumlar bizim toprağımıza, iklim koşullarımıza uygun. Sağlıklı nesiller yetiştirmek istiyoruz. Bu anlattıklarımın hepsi birbirini tamamlıyor ve takip ediyor. Birisi olmazsa zincirin bir halkası kopuyor. O zaman doktor, hastane, korona devreye giriyor. Biz bu projelerle bunların hepsine meydan okuyoruz. Yolumuz açık olsun, dualarınız bizimle olsun” diye konuştu.