bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Asgari ücret görüşmeleri başlıyor
EKONOMİ // 5 Aralık 2018 Çarşamba 12:59 // Güncelleme: 5 Aralık 2018 Çarşamba 12:59
Asgari ücret görüşmeleri başlıyor

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2019'da geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere ilk toplantısını yarın yapacak.

Yasa gereği 5'er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonda, bu yıl ilk kez Yalova Üniversitesinde asgari ücretle güvenlik görevlisi olarak çalışan Güvenlik-İş Sendikası üyesi kadın bir işçi de olacak.

Görüşmeler öncesi değerlendirmede bulunan TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, işverene verilen asgari ücret desteğinin artırılarak uygulanmasını istedi.

Koç, "İşverenlerimizin maliyeti, ekim ayından itibaren asgari ücret desteğinin kalkmasıyla yüzde 5 arttı. 2019 yılı için bu desteğin artırılarak uygulanmasını talep ediyoruz. Bununla birlikte toplu iş sözleşmesi uygulanan iş yerleri için SGK işveren teşviklerinin artırılarak sürdürülmesini istiyoruz" diye konuştu.

Asgari ücrete enflasyon artışı yanında refah payı da eklenmesi gerektiğini söyleyen Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat ise, "Yeni asgari ücrette, bu yıl gerçekleşen enflasyon oranı dikkate alınmalı. Bunun yanına ülkenin büyümesi ve gelişmesi de göz önünde bulundurularak refah payı da eklenmeli" dedi.

Mevcut asgari ücret net bin 603 lira

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için brüt 2 bin 29 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net bin 603 lira 12 kuruş olarak uygulanıyor. Apartman görevlileri için ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediğinden net bin 725 lira 8 kuruş olarak hesaplanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 2 bin 384 lira 66 kuruş. Bunun 2 bin 29 lira 50 kuruşunu brüt asgari ücret, 314 lira 57 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 40 lira 59 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.