bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop
Milletvekili Usta'dan Moody's değerlendirmesi
EKONOMİ // 30 Eylül 2016 Cuma 11:22 // Güncelleme: 30 Eylül 2016 Cuma 11:22

MHP Samsun Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Erhan Usta, Moody’s Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşunun Türkiye’nin notunu düşürmesi üzerine açıklamalarda bulundu

Milletvekili Usta'dan Moody's değerlendirmesi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, 18 Temmuz’da başlattığı gözden geçirmenin sonucunu açıklamış, Türkiye’nin “yatırım yapılabilir" seviyedeki kredi notunu en alt seviyeden spekülatif seviyeye düşürmüş, negatif görünümü de durağana çevirmişti.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Türkiye’nin kredisini düşürmesine gerekçe olarak yüksek dış finansman gereksiniminden kaynaklanan risklerdeki artışı ve gerek ekonomik büyüme gerekse politika yapıcı ve uygulayıcı kurumlardaki zayıflamayı gösterdi.

Moody’s tarafından yayınlanan değerlendirmede kredi notunun üç yıl önce yükseltilmesinden bu yana ekonomide kaydedilen gelişmelere dikkat çekilerek, “Süreklilik arz eden yüksek siyasi risk ve oynak yatırımcı güveni nedeniyle ülkenin zayıf dış pozisyonundan kaynaklanan şok ihtimali daha belirgin hale geldi” denildi.

Değerlendirmede hükümetin darbe girişimi sonrası başlattığı tasfiyeler ve Gülen Cemaati’yle bağlantılı şirketlere karşı attığı adımlar nedeniyle politikalarının öngörülebilirliği ve hukukun üstünlüğü konusunda endişe oluştuğu da belirtildi.

Moody’s Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşunun Türkiye’nin notunu düşürmesi ve yapmış olduğu değerlendirmeler üzerine Erhan Usta bir açıklama yaparak, “Bu tür kuruluşlar notu artırdığında, hükümet tarafından, güzel karşılanırken, notu düşürdüğünde kötü demek doğru bir davranış değildir. Hükümet burada ikiyüzlü bir tutum içerisine girmiştir. Moody’s’in kredi notunu düşürmesinden ziyade hükümetin göstermiş olduğu tepki yatırımcıyı daha fazla rahatsız eder. Buradan Hükümete sesleniyorum: Uluslararası derecelendirme kuruluşlarının not indirimlerine 'siyasi' deyip tedbir almazsanız bu ülkeyi batırırsınız. Eğer işi önemsizleştirmeye yönelik ve bundan hiçbir şekilde ders çıkarılmadığını gösteren ifadeler kullanılırsa, bu yatırımcıyı korkutabilir” şeklinde ifade eti.

Hükümetin yapısal reformların sadece lafını ettiğini ve hiç bir icraat yapmadığını iddia eden Usta, “Onuncu Plandaki reformların bir an önce hayata geçirilmesi lazım” dedi.

Usta, “Türkiye 2012'den beri düşük ve kalitesiz büyüme kıskacında. Nitelikli ve yüksek büyüme günlük politikalarla değil yapısal reformlarla olur” şeklinde sözlerine devam ederek, “Moody's not kırmasına ilişkin değerlendirmelerde Başbakan dâhil Hükümet üyeleri sınıfta kaldı. Tek aklı başında açıklama Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'ten geldi, reformlara devam edeceğiz açıklaması bir nebze olsun yüreklere su serpti” dedi.

Kredi notunun düşürülmesiyle bir günde kriz oluşacak beklentisine kapılmamak gerektiğini söyleyen Usta, “ Moody’s’in kararının etkileri kısa vadede kur ve faizlerde oynamaya neden olabilir. Aynı şekilde borsaya da etkileri olur. Yapılması gereken Moody’s gibi kredi derecelendirme kuruluşlarını iyi anlayarak çözecek adımların hükümet tarafından atılmasıdır. Hükümet önlem alır bu süreci iyi yönetirse, bir ekonomik reform yaparsa, Türkiye bundan karlı çıkar” şeklinde uyarılarda bulundu.

AKP Hükümetlerinin göstermiş olduğu kötü ekonomi performansıyla Türkiye'nin 2023 hayallerini yıktığını iddia eden Erhan Usta, “Yurt içi tasarruflar artmalı diyen Hükümet, zaten yüksek olan tüketimi artıracak kararlar alıyor. Bu ne yaman çelişki. İktisat bilen yok mu? Ekonomimizi düzeltmek için üretimi artırmak gerekir. Kredi derecelendirme kuruluşlarının vereceği not için değil, kendimiz için çalışmamız lazım” dedi.